Od kongresa i izbora ni najave

Uskoro ističu tri mjeseca koje je bivši lider DPS-a najavio kao rok za izbor novog rukovodstva i predsjednika partije

48850 pregleda 124 reakcija 72 komentar(a)
Živkoviću više šansi za kandidaturu: Đukanović i Živković-, Foto: BORIS PEJOVIC
Živkoviću više šansi za kandidaturu: Đukanović i Živković-, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprkos najavama da će dva ili tri mjeseca nakon završetka predsjedničkih i parlamentarnih izbora biti birano i novo rukovodstvo Demokratske partije socijalista (DPS) na čelu sa predsjednikom partije, nema naznaka da će se to brzo desiti.

Iz DPS-a juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kada će biti održan kongres partije, da li će prvo biti organizovan neposredan izbor predsjednika i da li se može očekivati kandidatura bivšeg predsjednika Mila Đukanovića i aktuelnog vršioca dužnosti predsjednika DPS-a, Danijela Živkovića.

Docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica, Nikoleta Đukanović sumnja, kako je rekla za “Vijesti”, da se može očekivati kandidatura Đukanovića, ali da je, s druge strane, moguće da zbog rezultata izbora na prethodnim izborima, na kojima se očekivao veći pad podrške DPS-u, Živković bude kandidat i predsjednik partije.

Donedavni predsjednik partije, Milo Đukanović je sredinom marta najavio da će DPS ove godine dobiti novog lidera.

“Znate da je za 2023. godinu oročeno da se, dva ili tri mjeseca nakon završetka predsjedničkih i parlamentarnih izbora, organizuju izbori i u DPS-u, neposredni, gdje će se članovi partije izjašnjavati oko njenog novog rukovodstva. Ono što mogu da vam sa sigurnošću kažem je da će kroz te izbore DPS dobiti novog predsjednika”, rekao je tada Đukanović. On od maja ove godine ima počasnu titulu bivšeg predsjednika Crne Gore, a na čelu DPS-a je bio neprekidno od 1998. godine.

Odredbama Statuta DPS-a usvojenog 24. januara 2021. godine, na devetom, vanrednom Kongresu te partije, predviđeno je da bi predsjednika stranke trebalo da biraju neposredno, glasovima članstva, a ne delegata. Lidera DPS-a do sada su birali delegati, a novim Statutom predviđeno je da to čine članovi partije u skladu s tim aktom i “posebnim pravilima koje donosi Glavni odbor (GO)”.

“Mislim da koliko se partije koje su pobijedile DPS na prethodnim izbornim ciklusima nisu snašle na pozicionim klupama, toliko se ni DPS nije snašao u opozicionim redovima. Dodatan teret “prilagođavanja” DPS-a promjenama čine izazovi restrukturiranja DPS-a unutra”, ocijenila je Nikoleta Đukanović.

Ona je kazala da promjena Đukanovića, imenovanje novog v. d. predsjednika, i drugačija lista kandidata za poslaničke funkcije jesu podrazumijevale pokušaje adaptiranja partije na promjene i dalju borbu za izborne rezultate.

“Međutim, nisam sigurna da ni nastavak takvih promjena i iniciranje korjenitih promjena unutar stranačkih organa im može donijeti povratak na vlast, zbog teških hipoteka i spornih pojedinaca iz perioda vlasti. Iz tog razloga i sumnjam da se može očekivati kandidatura Đukanovića”, istakla je Đukanović.

Sadašnji v. d.predsjednika partije Danijel Živković, koji je od aprila ove godine u tom statusu, je sredinom avgusta kazao da u tom momentu apsolutno ne razmišlja o kandidaturi za lidera ove partije jer je zaokupljen drugim stvarima.

Na pitanje kada će biti kongres DPS-a na kome će se birati nasljednik Mila Đukanovića, te da li će se kandidovati, Živković je rekao da su javnost obavijestili da će biti održan neposredan izbor partijskog rukovodstva.

Vanredni kongres su, podsjetio je, već imali, te će se, kad se srede baze podataka partije pristupiti neposrednom izboru rukovodstva stranke.

“Neposredan izbor rukovodstva znači izbor predsjednika i potpredsjednika partije i izbor predsjednika opštinskih organizacija”, rekao je Živković.

DPS je nakon što je Đukanović izgubio predsjedničke izbore razvlašćen, na parlamentarnim izborima sa saveznicima nema većinu za formiranje vlade, a na lokalnim izborima izgubio je vlast u većini opština.

U Šavniku država nesposobna da sprovede izbore, u Andrijevici anarhija

Danijel Živković juče je pisao Specijalnom državnom tužilaštvu tražeći da ih obavijesti kakav je status krivičnih prijava koje im je ta partija podnijela prethodne dvije godine.

On je, u pismu glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, kako se prenosi u saopštenju, naveo da su krivične prijave podnijeli protiv više osoba, u najvećoj mjeri zbog zloupotrebe službenog položaja. Podsjetio je da je DPS podnio SDT-u krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, te da ona obuhvata i tadašnje ministre Jakova Milatovića, Oliveru Injac, Milojka Spajića i da je podnijeta zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja službene dužnosti zbog formiranja nelegalnog štaba za aktivnosti na Belvederu.

“DPS je podnio krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, zbog zloupotrebe službenog položaja, jer nije blagovremeno, shodno zakonu, kao starješina organa izvršio obavještenje birača o vremenu i načinu glasanja”, naveo je Živković.

Podsjetio je i da su podnijeli krivičnu prijavu protiv bivše ministarke prosvjete Vesne Bratić, zbog nezakonitog razrješenja 244 prosvjetna direktora i štete koja je nanijeta budžetu zbog sudskih troškova.

Živković je ukazao da je DPS, takođe, podnio na desetine krivičnih prijava osnovnim državnim tužilaštvima protiv N. N. lica zbog upada i zloupotreba tokom održavanja lokalnih izbora održanih ove godine.

On je dodao da u Šavniku država nije sposobna da sprovede izborni proces skoro godinu, a da u Andrijevici državni organi, MUP i tužilaštvo, pasivno posmatraju lokalnu anarhiju koja prijeti da se prelije na državni nivo.

Bonus video: