Milatović se sastao sa porodicama stradalih u Murinu: Nužno donošenje Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti

Bivši predsjednik, prema riječima Milatovića, u odnosu na dostavljene izmjene Zakona nije postupio u utvrđenim Ustavnim rokovima

8858 pregleda 11 komentar(a)
Milatović sa porodicama stradalih u Murinu, Foto: Predsjednik Crne Gore
Milatović sa porodicama stradalih u Murinu, Foto: Predsjednik Crne Gore

Zbog izuzetne važnosti Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti nužno je da njegovo donošenje i proglašavanje, u cjelosti i nedvosmisleno, bude usklađeno sa Ustavom, bez davanja razloga koji bi kasnije mogli dovesti u pitanje njegovu održivost u pravnom sistemu Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, primio predstavnike porodica stradalih u bombardovanju Murina 1999. godine povodom izmjena Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti koji, kako je rečeno, omogućava isplatu obeštećenja porodicama.

Izmjene Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, navodi se, donio je bivši saziv Skupštine Crne Gore nakon raspuštanja i uz cijeli set drugih zakona dostavio bivšem predsjedniku radi proglašavanja.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik Crne Gore

U saopštenju se navodi i kako bivši predsjednik u odnosu na to nije postupio u utvrđenim Ustavnim rokovima.

"Važno je da ovaj zakon bude jedan od prioriteta novog saziva Skupštine, kako bi konačno vi, ali i mnogi drugi u Crnoj Gori ostvarili prava na koja čekaju godinama. Založiću se svojim autoritetom da se u konsultacijama sa novim predsjednikom Parlamenta iznađe način da se prijedlog Zakona, u najkraćem roku, ponovo stavi u skupštinsku proceduru", poručio je Milatović.

Dodaje se da je Milatović sagovornicima objasnio da njegov prethodnik nije u propisanim rokovima proglasio dostavljeni zakon niti ga vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, zbog čega je, kako kaže, predsjednik bio prinuđen da u junu obavijesti Parlament da ga ne može proglasiti zbog pravne neutemeljenosti.

Bonus video: