Nije izabran predsjednik SO Pljevlja, DPS nije imao kandidata

"Neozbiljno je prema nama i vašim biračima da nemate predlog za predsjendika Skupštine a u saopštenjia se hvalite kako raspolažete brojnim kadrovima”, rekao je Bajić
93 pregleda 0 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.07.2018. 13:31h

Novi saziv pljevaljskog parlamenta danas nije izabrao predsjednika Skupštine Opštine, jer DPS kao partija koja je sa koalicionim partnerima osvojila najviše mandata nije imala kandidata za tu funkciju.

Odbornik Poketa za Pljevlja Božidar Bajić kazao je da skupština može biti konstituisana tek kada bude izabran predsjednik SO.

“Neozbiljno je prema nama i vašim biračima da nemate predlog za predsjendika Skupštine a u saopštenjia se hvalite kako raspolažete brojnim kadrovima”, rekao je Bajić.

Za odbornika DNP Vladislava Bojjovića DPS nije imao kandidata zbog sukoba interesnih grupa i narastajuće međusobne netrpeljivosti unutar lokalnog DPS-a.

“Ovaj sukob oko predsjednika Skupštine opštine je samo zauzimanje pozicija i uvertira za rat za funkciju predsjednika opštine, koji treba da kulminira između interesnih grupacija koje predstavljaju Mirko Đačić, Vlade Milinković, Igor Golubović...I naravno da razlog što nije izabran predsjednik Skupštine opštine Pljevlja nije taj što oni koji treba da upravljaju opštinom imaju mnogo kvalitetnih kadrova, pa navodno ne mogu da opredijele, već što imaju mnogo pohlepnih, a nesposobnih funkcionera kojima je osnovni cilj borba da uzmu što podesnije pozicije i što plaćenije funkcije na lokalnom nivou, a da istovremeno potkopaju pozicije nekih drugih” naveo je Bojović u saopštenju izdatom nakon sjednice, koja je prekinuta na zahtjev odbornika DPS-a.

On tvrdi da sukobi u DPS-u jedino ostaju po strani pred izbore kada je potrebno sprovesti izborne malverzacije, kupovinu glasova osiromašenih građana, pritiske I , ucjene i davanja lažna obećanja biračima.

“Međutim, kada treba podijeliti plijen,onda borba klanova, lični interesi i međusobna netrpeljivost postaju javni i ogoljeni. I dok eskaliraju sukobi unutar vladajuće garniture, produbljuje se ukupno teško stanje u opštini Pljevlja u kojoj nije ni započeto rješavanje nijednog od ključnih problema, dok velikom broju radnika još nisu isplaćene višemjesečne zarade, niti su uplaćeni porezi i doprinosi. Potpuno je jasno da je jedini cilj i jedini smisao bavljenja politikom vladajuće garniture u Pljevljima borba za funkcije i lične privilegije. Zbog toga se sa ovom novom-starom lokalnom vlašću, koja tek treba da se konstituiše, ne mogu očekivati nikakve promjene na bolje već samo dalje zamajavanje javnosti, prosipanje magle I produbljivanje problema sa kojima se suočavaju građani u našoj opštini”, ističe Bojović.

I za odbornika Demokrata Nikolu Rovčanina činjenica da DPS na današnjoj sjednici nije predložio predsjednika skupštine i da je zatražio odlaganje sjednice po ovoj tački dnevnog reda, govori o ogromnoj polarizaciji u toj partiji koja je ovih dana očigledno eskalira.

“To je dokaz da DPSu lokalne funkcije predstavljaju plijen i služe za potkusurivanje i zadovoljavanje apetita pojedinih kadrova, a ne kao pozicije sa kojij bi trebalo djelovati u interesu građana. U skladu sa zakonom na prvoj sjednici verifikuju se mandati i bira predsjednik skupštine. Dakle, danas se skupština nije konstituisala. Imajući u vidu da je tačka dnevnog reda izbor predsjednika skupštine bila otvorena, da je predsjedavajući pitao da li ima predloga kandidata za predsjednika i da je konstatovao da nema, sporno je da li se o istoj stvari može odlučivati dva puta. Ne može u istoj tački dnevnog reda prvo da se konstatuje da nema predloga, a onda nakon prekida da ima predloga. To nije zakonito, to je neozbiljno i neodgovorno”, rekao je Rovčanin.

Na nedavno održanim lokalnim izborima DPS, SD i BS osvojili su 20 od ukupno 35 odbornika koliko ima pljevaljski parlament. Demokratska Crna Gora osvojila je 7 mandata a Koalicija Nova-SNP I PzP 4 mandata, koliko je osvojila i Koalicija Za spas Pljevalja DNP, Pokret za Pljevlja i Prava Crna Gora.

Bonus video: