URA o eventualnoj podršci Demokratama za izbor Bečića: Ako im trebamo, znaju gdje smo

Partija Alekse Bečića očekuje podršku koalicionih partnera za izbor predsjednika parlamenta, Boris Bogdanović objašnjava da je odluka na GP URA s kojom imaju dobru saradnju

66628 pregleda 197 reakcija 95 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Za Demokrate Alekse Bečića bilo bi logično da četiri poslanika Građanskog pokreta URA podrže njegov izbor za predsjednika Skupštine, posebno jer ta partija ne želi da Bečić preuzme čelo parlamenta zahvaljujući podršci odanog saveznika Demokratske partije socijalista (DPS) Mehmeta Zenke.

O tome, međutim, kako je “Vijestima” zvanično rečeno u Demokratama i GP URA, nije bilo zvaničnih razgovora, ali iz stava zvaničnika partije Dritana Abazovića provejava nezadovoljstvo što su ih koalicioni saveznici na parlamentarnim izborima ostavili na cedilu tokom pregovora o formiranju nove vlasti.

“Sa kolegama iz Demokrata nismo vodili razgovore na ovu temu, kao ni na temu formiranja vlade. Oni su izabrali da pregovaraju samostalno, što je potpuno legitimno. Ako bude potrebe za bilo kakvim dodatnim konsultacijama, po bilo kom pitanju, naša adresa je poznata”, rekao je “Vijestima” generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić.

Te dvije partije su nastupile u koaliciji na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna. U sporazumu koji je bio osnova za zajednički nastup piše da “u slučaju da bude potrebna postizborna koalicija potpisnice sporazuma zadržavaju pravo da u Skupštini odlučuju preko svojih poslaničkih klubova”.

Generalni sekretar i poslanik Demokrata Boris Bogdanović je rekao “Vijestima” da nije bilo razgovorana na ovu temu i da sa GP URA imaju dobru saradnju.

“O podršci eventualnom kandidatu Demokrata za predsjednika Skupštine Crne Gore pravo na izjašnjenje pripada isključivo predmetnom političkom subjektu”, rekao je on.

Bečića je za tu funkciju krajem avgusta, nakon sjednice Glavnog odbora Evrope sad, najavio mandatar Milojko Spajić (pokret Evropa sad).

Lider Demokrata je sa funkcije predsjednika parlamenta smijenjen u februaru prošle godine, kada je formirana manjinska vlada. On je razriješen glasovima opozicije i koalicije “Crno na bijelo” Dritana Abazovića, koja je bila dio vladajuće većine.

Finalizovanje dogovora oko formiranja nove vlasti očekuje se naredne sedmice, rekao je izvor “Vijesti”, navodeći da još nije u pripremi sporazum o koalicionoj saradnji.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Demokrate insistiraju da bude potpisan dokument, a da se tek onda zakazuje nastavak konstitutivne sjednice Skupštine i izbor njenog predsjednika, te izbor nove vlade.

Zasada je izvjesno da će novu izvršnu vlast sem PES-a činiti i Demokrate, te partije manje brojnih naroda i Socijalističke narodne partije.

Član Predsjedništva PES-a Andrej Milović kazao je da će SNP biti dio nove vlade i da privode kraju pregovore sa tom strankom. “Vlada je u globalu dogovorena, ostalo je da se unutar koalicije dogovorimo oko finesa”, kazao je on u gostovanju na Televiziji Herceg Novi.

Iz SNP-a juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je postignut dogovor o učešću u vlasti.

Rok za formiranje Vlade ističe 10. novembra, odnosno tri mjeseca nakon što je Spajić dobio mandat.

Bonus video: