Šmid završila posjetu Crnoj Gori

Generalna sekretarka OEBS-a istakla posvećenost u pružanju podrške crnogorskim vlastima na njihovom reformskom putu, kako je to definisano njihovim prioritetima i u skladu sa principima OEBS-a

4009 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Facebook/OSCE Mission to Montenegro
Foto: Facebook/OSCE Mission to Montenegro

Generalna sekretarka OEBS-a Helga Marija Šmid završila je posjetu Crnoj Gori, tokom koje se sastala sa visokim državnim zvaničnicima i predstavnicima organizacija civilnog društva.

Ona se danas sastala sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i predsjednikom Vlade i koordinatorom Ministarstva vanjskih poslova Dritanom Abazovićem.

"Tokom sastanaka, istakla sam produktivno partnerstvo koje su OEBS, a posebno naša Misija, izgradili sa državnim institucijama: zajedno radimo na nizu pitanja bezbjednosti i ljudskih prava kao što su borba protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima, jačanje vladavina prava i odgovornost institucija, na osnaživanju žena, slobodi medija i govoru mržnje i još mnogo čemu. Takođe, istakla sam našu posvećenost da nastavimo sa pružanjem podrške crnogorskim vlastima na njihovom reformskom putu, kako je to definisano njihovim prioritetima i u skladu sa principima OEBS-a", kazala je Šmid.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, Šmid je posjetila Misiju OEBS-a u Crnoj Gori, gdje se sastala sa šeficom Misije Dominik Vag i zaposlenima, pohvalivši njihovu posvećenost i profesionalnost. Obišla je sklonište za žene žrtve nasilja u Podgorici koje vodi NVO Sigurna ženska kuća, sa kojom Misija sarađuje.

"Bilo mi je izuzetno važno da se iz prve ruke uvjerim u neophodan posao koji obavlja Sigurna ženska kuća. Rodno zasnovano nasilje ne poznaje granice, što ga čini globalnim izazovom koji zahtijeva kolektivnu akciju".

Ona je pohvalila partnerstvo koje je Misija uspostavila sa Sigurnom ženskom kućom, što je rezultiralo time da osobe koje su preživjele nasilje imaju bezbjedno okruženje uz stručnu podršku.

Šmid se sastala i sa predstavnicima organizacija civilnog društva, sa kojima je razmijenila mišljenja o njihovom radu u podršci vladavini prava, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i bezbjednosti novinara.

Bonus video: