Igre za malu djecu

Iz MVP-a kažu da Abazović ide u UN kao koordinator tog resora. Međutim, onda je nejasno zašto je delegacija premijera odvojena i zašto su u njoj njegova šefica kabineta, dvojica savjetnika i službenica Generalnog sekretarijata. Predsjednik države Milatović poručio da Abazović ide u Njujork de fakto kao premijer i da time ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore

34187 pregleda 92 reakcija 67 komentar(a)
Abazović i saradnici prošle godine u Njujorku, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i saradnici prošle godine u Njujorku, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović iskoristio je poziciju koordinatora Ministarstva vanjskih poslova (MVP) da i ove godine otputuje u Njujork na zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

Vlada je juče usvojila platformu MVP-a za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 78. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, koja se održava u Njujorku od 18. do 26. septembra. Informacija ne bi bila neobična da u platformi ne piše da će u Njujork putovati dvije crnogorske delegacije, što je do sada nezabilježen slučaj. Jednu će predvoditi premijer u tehničkom mandatu Abazović, a drugu šef države Jakov Milatović, i one će brojati po deset članova (ukupno 20).

Kako je Vijestima nezvanično pojasnio jedan ugledni crnogorski diplomata, do sada se prilikom odlazaka na zasjedanje Generalne skupštine UN-a praktikovao sistem rotacije, odnosno to da jedne godine državu predstavlja premijer, a druge predsjednik. Ta praksa se, kako se vidi iz Vladinih platformi, uglavnom poštovala, iako je bilo izuzetaka.

Iz Vlade Vijestima nisu odgovorili zašto je Abazović odlučio da putuje u Njujork ako je praksa da ove godine tamo ode predsjednik, da li je tačno da je premijer navodno bio prijavio da će on predvoditi crnogorsku delegaciju, kako će premijer i njegov tim putovati u SAD, te zašto se država izlaže nepotrebnim troškovima sa slanjem dvije delegacije.

Iz MVP-a su sinoć saopštili da je dosadašnja praksa da Generalnoj skupštini UN-a prisustvuje ministar tog resora, bez obzira da li je šef delegacije premijer ili predsjednik. Međutim, onda je nejasno zašto je delegacija premijera odvojena i zašto su u njoj njegova šefica kabineta, dvojica savjetnika i službenica Generalnog sekretarijata Vlade.

Prošlogodišnji ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić bio je u delegaciji s Abazovićem, a ne u odvojenom timu kao premijer sada. Isti slučaj bio je i s prethodnim ministrima - bili su dio jedinstvene delegacije.

Iz MVP-a tvrde da je ove godine, “uz prethodni dogovor predsjednika Milatovića i premijera Abazovića, odlučeno da delegaciju predvodi predsjednik države, dok Abazović učestvuje kao koordinator MVP-a”.

Nakon objave informacije da će Abazović predvoditi Vladinu delegaciju, predsjednik države Milatović je na društvenoj mreži Iks napisao da Abazovićeva odluka ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore.

“U skladu s dosadašnjom praksom, Crnu Goru na zasjedanju Generalne skupštine UN-a jedne godine predstavlja predsjednik, a naredne premijer. Prošle godine je delegaciju predvodio premijer, tako da ove godine delegaciju predvodi predsjednik. Odluka premijera u tehničkom mandatu da u funkciji koordinatora MVP-a - a de fakto u funkciji premijera - nastupa s posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku, unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore”, napisao je Milatović.

Iz njegovog kabineta je najavljeno da će on predvoditi delegaciju Crne Gore na zasjedanju Generalne skupštine UN-a i Samitu o ciljevima održivog razvoja.

“Na marginama ovog Samita planirani su brojni susreti s visokim zvaničnicima drugih zemalja, akademskom zajednicom i crnogorskom dijasporom. U cilju jačanja angažmana i vidljivosti Crne Gore u multilateralnom sistemu, a kroz planirane aktivnosti na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a, delegacija predsjednika Crne Gore posebnu pažnju će posvetiti promociji kandidature naše države za članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a u periodu 2026-2027. godine”, piše u najavi.

Iz MVP-a su, u reagovanju na Milatovićeve navode, saopštili da će Abazović, kao koordinator tog resora, učestvovati na ministarskim sastancima u Njujorku.

“Imajući u vidu dinamiku, važnost i broj multilateralnih događaja koji se, tokom debate, održavaju potrebno je prisustvo i istupanje MVP-a. Svi ti važni sastanci su navedeni u Vladinoj platformi, ako se ona čita bez spinovanja. Takođe, uzimajući u obzir ustavna ograničenja predsjednika, a da vlada vodi unutrašnju i vanjsku politiku, važno je, i nužno potrebno, prisustvo ministra, u ovom slučaju koordinatora MVP-a”, istakli su, dodajući da je u Abazovićevoj delegaciji “minimalan broj članova”.

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) i poslanik Filip Ivanović, poručio je sinoć da je neprihvatljivo da Crnu Goru u Njujorku predstavljaju dvije delegacije.

"Prisustvo GS UN nije ekskurzija, već ozbiljna obaveza, kojoj treba pristupiti s dužnom državničkom odgovornošću. U skladu s ustaljenom praksom, Crnu Goru naizmjenično predstavljaju predsjednik i premijer, što znači da je ovogodišnji šef naše delegacije Jakov Milatović. Uobičajeno je da dio delegacije bude i ministar vanjskih poslova, ali u specifičnim okolnostima u kojima se Vlada trenutno nalazi, apsolutno je neprihvatljivo da našu državu predstavljaju de fakto dvije delegacije, koje su samo formalno upakovane u jedinstvenu glomaznu delegaciju", naveo je Ivanović.

Delegacija Crne Gore koja je bila u Njujorku prošle godine brojila je takođe 20 članova, ali u njoj su tada bila tri člana obezbjeđenja, kamerman i jedna osoba koja je bila pratnja ministru vanjskih poslova. Obezbjeđenja u platformi za predstojeći put nema, a izvjesno je da će ono morati da bude i uz Milatovića i uz Abazovića, što znači da će predstavnika Crne Gore u Njujorku biti preko 20.

Abazovićev prošlogodišnji put u Njujork izazvao je veliku pažnju crnogorske javnosti, jer su premijer i njegovi saradnici do sjedišta UN-a došli biciklima.

Iako bivša trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS) nije poznata po racionalnom trošenju državnog novca, kad je u pitanju događaj u Njujorku podaci pokazuju da su bili umjereniji od svojih nasljednika. Tako je 2014. crnogorsku delegaciju predvodio tadašnji predsjednik Filip Vujanović, i ona je (s njim) brojila 12 članova. Godinu kasnije u Njujork je otputovao tadašnji premijer Milo Đukanović, i u delegaciji je bilo ukupno 11 ljudi. Đukanović je bio u Njujorku i 2016, i tada je uz njega bilo još šest predstavnika Crne Gore.

Dvije godine kasnije, 2018, na čelu delegacije je bio bivši premijer Duško Marković, i tim je činilo ukupno 14 ljudi. Godinu nakon toga, u Njujork je ponovo otputovao Đukanović (tada kao šef države), a u delegaciji je bilo ukupno 11 članova.

Godinu kasnije, 2020, delegaciju od 12 predstavnika predvodio je tadašnji šef diplomatije Srđan Darmanović. Nakon toga, 2021, u Njujork je otputovao njegov nasljednik na funkciji Đorđe Radulović, i u delegaciji je, uključujući njega, bilo ukupno pet ljudi.

Iz DPS-a su sinoć saopštili da je Abazovićeva odluka da putuje u Njujork pored delegacije šefa države - skandalozna zloupotreba pozicija i bezobzirno arčenje novca svih građana.

“Ako se sabere broj članova dvije delegacije koju čine premijer i predsjednik države, sa brojnim članovima njihovih kabineta, plus crnogorski predstavnici koji u stalnoj misiji borave u Njujorku, dolazi se do frapantnog broja od preko 20 članova... Pored toga što će crnogorske dvije delegacije djelovati tragikomično pred našim međunarodnim partnerima, njihova brojnost doprinijeće dodatnom urušavanju godinama mukotrpno građenog međunarodnog ugleda i reputacije Crne Gore”, poručili su iz DPS-a.

Na ekskurziju idu i saradnici šefova

Sa predsjednikom i premijerom na put preko okeana otići će brojna delegacija.

Tako će u sastavu delegacije u kojoj je Abazović biti i otpravnik poslova u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN-u Njujorku ambasador Vladimir Vučinić, šefica Kabineta predsjednika Vlade Ana Rašović, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Robert Markić, v. d. generalnog direktora za multilateralne poslove u MVP-u Radovan Bogojević, savjetnik predsjednika Vlade za medije Miloš Perišić, savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije Radivoje Koprivica, rukovoditeljka Kancelarije za održivi razvoj Aneta Kankaraš, I savjetnik u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku Damir Šabanović i treći sekretar u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku Jovana Bubanja.

U delegaciji koju će predvoditi Milatović su šefica njegovog kabineta Ivana Pejović, savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus, savjetnik predsjednika za ekonomsku politiku Mladen Grgić, savjetnica predsjednika za politički sistem i unutrašnju politiku Biljana Papović, savjetnik predsjednika za pravna pitanja Ivan Šikmanović, savjetnica predsjednika za održivi razvoj Olivera Vukajlović, konsultantkinja za odnose za javnošću Milica Marinović, oficir za protokol Ivan Vučinić i saradnica u kabinetu predsjednika Crne Gore Milena Pejović Eraković.

Bonus video: