Demokrate: Duboko zabrinjavajući incident, pitamo se da li je tunel pripreman za porodicu Lazović...

"Ovaj događaj, nažalost, samo je jedan u nizu poraza koji su obilježili pravosudnu i institucionalnu zbilju Crne Gore u posljednjih nekoliko decenija..."

12052 pregleda 67 reakcija 67 komentar(a)
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora

Obijanje depoa Višeg suda i prokopavanje tunela u blizini najviših državnih institucija predstavlja duboko zabrinjavajući incident koji simbolizuje opšti nedostatak povjerenja i integriteta u crnogorskom pravosudnom sistemu i institucijama sistema uopšte, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Ovaj događaj, nažalost, samo je jedan u nizu poraza koji su obilježili pravosudnu i institucionalnu zbilju Crne Gore u posljednjih nekoliko decenija. Stanje u našem pravosuđu najbolje opisuje činjenica da su njegovi čelnici na optuženičkim klupama, okrivljeni za najteža krivična djela povezana s njihovom sudijskom funkcijom. Ova slika, koliko je poražavajuća, toliko je i upozoravajuća za svakog građanina Crne Gore", ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da u je svjetlu ovih događaja, jasno da nova izvršna i zakonodavna vlast moraju ozbiljno da se pozabave reformama pravosudnog sistema.

"Neophodno je uvesti promjene koje će obezbijediti veće povjerenje građana u pravosuđe, stvoriti bolje uslove za rad i garantovati primjenu pravde. Državne institucije moraju biti bastioni pravne države. To podrazumijeva najviši nivo sigurnosti i integriteta, gdje dokazi za najteža i svaka druga krivična djela moraju biti zaštićeni od svake mogućnosti otuđenja. Svaki takav incident direktno podriva pravnu sigurnost građana i ukazuje na nedostatke u sposobnosti države da se izbori sa počiniocima najtežih krivičnih djela", piše u saopštenju Demokrata.

Oni apeluju na nadležne institucije da pokrenu nepristrasnu i nezavisnu istragu kako bi se utvrdila personalna odgovornost za ovako, kako su kazali skandalozan čin.

"Nikakva sredstva ili resursi ne smiju biti pošteđeni u ovoj istrazi, a svaki oblik nemara ili zloupotrebe mora biti strogo sankcionisan. Nikada više se ovako nešto ne smije dozvoliti da se ponovi u crnogorskom pravosuđu. Obnova povjerenja i integriteta u našem pravosudnom sistemu mora biti prioritet za sve nas. Samo tako možemo graditi državu koja se zasniva na vladavini prava i koja služi svojim građanima. I na kraju pitamo se, da li je ovo tunel pripreman za porordicu Lazović i druge poznate spuške, a ujedno i stanovnike bivšeg sistema?", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: