Jokić: U sjenci političkih previranja ostala ekonomska pitanja

Ona je kazala da veliki trgovinski lanci koriste monopolistički položaj na tržištu, kao i nemogućnost države da u većoj mjeri utiče na sprečavanje rasta cijena, upravo zbog malog broja mehanizama kojima država u tom pravcu raspolaže

4180 pregleda 12 komentar(a)
Jokić, Foto: SNP
Jokić, Foto: SNP

Funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Sanja Jokić saopštila je da su u sjenci političkih previranja vezanih za formiranje nove Vlade ostala ekonomska pitanja, koja, kako kaže Jokić, u suštini najviše zanimaju i muče građane Crne Gore

Ona je istakla da je trenutno stanje u Crnoj Gori takvo da je prosječna zarada 795 eura, minimalna zarada 450, a vrijednost potrošačke korpe za jun mjesec 2023. godine iznosila je 818,2 eura, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 9,1%.

"Takođe je promet roba u velikim trgovinskim lancima u višeemilionskim iznosima veći u odnosu na prethodnu godinu, dok su cijene u istim veće iz mjeseca u mjesec", rekla je Jokić.

Poručila je da trgovinski lanci povećanje cijena pravdaju globalnim prilikama, (ratom u Ukrajini, povećanjem cijena goriva itd), ali da je "očigledna situacija da i pored raznih mjera koje je preduzimala 43. Vlada, a koje su u određenom momentu dale rezultate, nažalost kratkoročno jer zbog jednostranog i sebičnog odnosa privatnih privrednih subjekata nije došlo do dugoročnog smanjenja i stabilizacije cijena."

Ona je kazala da veliki trgovinski lanci koriste monopolistički položaj na tržištu, kao i nemogućnost države da u većoj mjeri utiče na sprečavanje rasta cijena, upravo zbog malog broja mehanizama kojima država u tom pravcu raspolaže.

"I pored velikih marži koje imaju trgovinski lanci, i pored toga što su za razliku od kolega u regionu oslobođene velikog dijela plaćanja doprinosa za svoje zaposlene i pored mjera "Stop inflaciji" koje su se u prethodnom periodu sprovodile, nije došlo do boljitka za naše građane koji su u odnosu na mjesečna primanja dovedeni u položaj da većina ne može da kupi ni polovinu potrošačke korpe za prosječnu četvoročlanu porodicu", dodala je Jokić.

"Građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje plaćaju stanarine u minimalnom iznosu od oko 400 eura, dok su cijene gradnje za kupovinu stana po m2 tolike, da je trenutno skoro pa nemoguće ući u kreditni aranžman za kupovinu stana. Ako se ovome doda i cijena ogrijevnog materijala (drva) koja se kreće i do 80 eura po m2, kao i cijena osnovnih životnih namirnica i hrane, jasno je da prosječan građanin jedva sastavlja kraj s krajem, ili bolje rečeno dovedena je u pitanje njihova egzistencija što je nedopustivo i mora se naći način da se ovom bezosjećajnom ponašanju trgovinskih lanaca stane na kraj", istakla je Jokić.

Ona je navela da kako je došlo i do povećanja zarada u Crnoj Gori to podrazumjeva da samim tim ima i više novca u prometu, što pokazuje i statistika prometa u velikim trgovinskim lancima, ali umjesto situacije da ovakvo stanje poveća investicije ili se odrazi pozitivno na državni budžet, ništa od toga se nije desilo već se ukupan profit sliva u džepove pojedinaca, monopolista, a građani nikakve benefite od toga praktično nijesu ni osjetili,nego je inflacija "pojela" svako povećanje zarada.

Ona je apelovala da se sve mjere preduzmu u interesu građana, a da Vlada i Agencija za zaštitu konkurencije, preduzmu određene mjere da se razbije monopl velikih trgovinskih lanaca, na način što će na tržište dovesti i druge maloprodajne lance, i na taj način povećati konkurenciju i što će neminovno dovesti do smanjenja cijena, naročito onih međusobno "dogovorenih" od strane postojećih trgovinskih lanaca.

Naglasila je da se kroz zakonsku regulativu po ugledu na određene članove EU treba raditi i na usvajanju Zakona o porezu na ekstraprofit monopolista, u kom pravcu postoje najave od strane 43. Vlade.

"Na taj način bi se ogromna suma novca koju bi država oporezovala na ovaj način umjesto u privatne džepove privilegovanih pojedinaca po difoltu bliskih bivšem režimu, slila u državni budžet. Država bi ta sredstva mogla preusmjeriti za pomoć ugroženom stanovništvu, u razvoj privrede, stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta i slično", istakla je Jokić.

"SNP kao stranka socijalne pravde već 25. godina ukazuje na sve udare na budžet građana I zato sada skrećemo pažnju na ovakve anomalije našeg duštva, i ubuduće ćemo nastaviti da se borimo protiv ovakvih pojava i ponašanja subjekata, jer nama je na prvom mjestu socijalni status i egzistencija naših građana, što je u ovom momentu značajno dovedeno u pitanje", zaključila je Jokić.

Bonus video: