Abazović o podršci Rijadu: Moramo da se otvaramo ka svijetu

Abazović je naglasio da Vlada nije promijenila odluku, jer "nijedna druga odluka ne postoji". "Je li bivši predsjednik obećao nekome nešto? Ako jeste, neka ga potraže u 'Gorici C' i to vide sa njim", kazao je on

11596 pregleda 39 reakcija 33 komentar(a)
Abazović, Foto: Facebook/Dritan Abazović
Abazović, Foto: Facebook/Dritan Abazović

Premijer Dritan Abazović kazao je, povodom odluke Vlade da podrži Saudijsku Arabiju za organizatora Svjetske izložbe EXPO 2030, da Crna Gora treba da vodi aktivnu diplomatiju, kao i da Evropska unija nema jedinstven stav u vezi sa tim pitanjem.

Grupa nevladinih organizacija juče je saopštila da su Vladi uputili protestno pismo zbog odluke da se Saudijskoj Arabiji, a ne Italiji, pruži podrška za organizovanje sajma. Predsjednik države Jakov Milatović takođe je juče, tokom posjete Rimu, rekao kako se nada da će Vlada promijeniti odluku.

Abazović je pozvao one koji, kako je kazao, kritikuju, iako možda ne znaju procedure, da "vide koje su članice EU podržale Rijad", te dodao da su isto učinile i Sjedinjene Američke Države.

"Ako je to sve protiv EU, evropskih integracija i protiv evropskog puta, šta reći", kazao je predsjednik Vlade novinarima, nakon obilaska adaptiranih radova na školi "Daciće" u Rožajama.

Abazović je rekao da Crna Gora podržava Italiju u svemu, "kao i oni nas".

"Oni su naši bliski partneri. Podržaćemo ih za jednu visoku poziciju koja se tiče vojske, odnosno NATO-a", najavio je premijer.

Kazao je kako je Saudijska Arabija spremna da finansira višemilionski projekat u Crnoj Gori.

"Načelno smo rekli da to treba da bude iz oblasti obrazovanja. I bez toga, moramo znati da moramo da se otvaramo ka svijetu. Moramo da vidimo šta ćemo sa turističkom privredom. Oni postaju svjetska supersila. EXPO 2026. je u Osaki, zašto se ne javi neko iz civilnog sektora, ili neko drugi, predsjednik države, da kaže zašto smo podržali Japan, a ne neku evropsku državu? Ne vežem to konkretno za bilo koji projekat. Radi se o svjetskoj izložbi, a već smo 2015. podržali Milano, dajte da imamo malo i otvaranje prema drugim zemljama", kazao je Abazović.

Upitan da li je podrška Rijadu "kupljena", rekao je da ne želi da komentariše takva pitanja.

"Sve ovo kako se tretira, čini mi se da ima drugu pozadinu. Da smo podržali Rim, bi li ispalo da su nas kupili zbog evropske integracije? Šta bi bilo da smo podržali Južnu Koreju, da su nam dali predstavništvo Samsunga? Neozbiljno je, žao mi je što ljudi ili nemaju dovoljno informacija, ili ne znaju proceduru, a pričaju o nečemu", dodao je.

Doskorašnji predsjednik države Milo Đukanović pozvao je prošle sedmice Ministarstvo vanjskih poslova i Vladu da ne povlače "opredijeljenu podršku" kandidaturi Rima.

Abazović je naglasio da Vlada nije promijenila odluku, jer "nijedna druga odluka ne postoji".

"Je li bivši predsjednik obećao nekome nešto? Ako jeste, neka ga potraže u 'Gorici C' i to vide sa njim", zaključio je.

Bonus video: