Živković: Premijer i ministri zatečeni u kompromitaciji dokaza, napisaćemo krivičnu prijavu

"Da se bilo ko od nas zatekao na takvom mjestu, bilo bi mu određeno zadržavanje i krivično bi odgovarao... Tužilaštvo vodi kompletan postupak, a UP postupa po nalozima tužilaštva. Koji tužilac je dao odobrenje premijeru da kompromituje kompletan postupak?", pitao je Živković

36248 pregleda 304 reakcija 76 komentar(a)
"Mjesta krivičnog djela morala biti zapečaćena": Živković, Foto: Nikola Dragaš
"Mjesta krivičnog djela morala biti zapečaćena": Živković, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 14.09.2023. 13:59h

Vršilac dužnosti (v. d.) šefa Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, najavio je danas da će ta stranka podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera Dritana Abazovića i ministara Marka Kovača i Filipa Adžića zbog toga što su juče boravili u obijenom depou Višeg suda u Podgorici i stanu od kog je iskopan podzemni tunel do te institucije.

Živković je na konferenciji za medije kazao da će krivična prijava biti podnesena i protiv onih koji su Abazoviću i ministrima dozvolili da budu na mjestima na kojima je počinjeno krivično djelo.

"... Zbog PR-a i slikanja s lica mjesta, premijer i ministri zatečeni su u kompromitaciji dokaza. Da se bilo ko od nas zatekao na takvom mjestu, bilo bi mu određeno zadržavanje i krivično bi odgovarao. Koji tužilac je dao odobrenje Abazoviću i ministrima? Ne radi se ovdje ni o predsjedniku Višeg suda, ni o Upravi policije (UP). Tužilaštvo vodi kompletan postupak, a UP postupa po nalozima tužilaštva. Koji tužilac je dao odobrenje premijeru da kompromituje kompletan postupak?", pitao je on.

Iz Vrhovnog suda juče su saopštili da su Abazović, ministri i njihovi saradnici boravili u službenim prostorijama "bez odobrenja, i to u vrijeme trajanja uviđaja". S druge strane, iz Vlade tvrde da su Abazović, ministar pravde Kovač i ministar unutrašnjih poslova Adžić posjetili Viši sud uz saglasnost predsjednika te institucije Borisa Savića i direktora UP Nikole Terzića.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica Duško Milanović, rekao je Vijestima da o posjeti Abazovića, Kovača i Adržića nisu bili obaviješteni.

Živković je poručio da su mjesta krivičnog djela morala biti zapečaćena.

"Ne postoji niko u Crnoj Gori ko je, na osnovu važećih zakonskih propisa, mogao bilo kome dati odobrenje da se nađe na licu mjesta, a da to nisu pripadnici UP ili oni koji vrše uviđaj. Ovo je potpuna kompromitacija države. Ovo nema veze s pitanjem ko je vlast, a ko opozicija... Ovo je neviđeni skandal. Institucije neradom legalizuju bezakonje", dodao je.

Šef DPS-a je ocijenio da provala u Viši sud - "najveća kompromitacija bezbjednosnog sekora". Objašnjava da je to što je neko dva mjeseca mogao "bez problema da kopa tunel" u dijelu grada u kom se nalaze štićene institucije, posljedica nerada i haosa u institucijama.

"Zbog toga što se pokušavaju instalirati ličnosti bliske premijeru, imamo situaciju da Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), koja vrši kontraobavještajnu zaštitu državnih institucija, i UP, koja je zadužena za čuvanje dokaza iz izvršenih krivičnih dijela, nisu postupali u skladu sa zakonom i nisu spriječili ovakav događaj", kazao je Živković na presu održanom u prostorijama DPS-a u Podgorici.

On je naveo da s moraju pronaći odgovorni za trenutno stanje u sektoru bezbjednosti. Crna Gora, prema njegovim riječima, mora da dobije odgovornu i ozbiljnu vlast, "a ne onu koja će od države praviti cirkus". Potrebne su, dodaje, institucije koje će nezavisno i odgovorno obavljati zadatke.

"Mi ni nakon četiri dana nemamo informaciju šta je nestalo iz depoa... Imamo samo zbunjivanje javnosti, bez informacija... Zbog čega je neko dva mjeseca kopao tunel? Kakva je to poruka bezbjednosnim službama? Poruka je da neko sjutra može da uđe u zgradu Vlade, Skupštine... Ovdje više niko nije siguran. Nosioci funkcija morali su da obezbjede kontraobavještajnu zaštitu institucija", podvukao je Živković.

On je ocijenio da Crna Gora tri godine živi u "institucionalnom haosu".

"Stalno upozoravamo na to. Zbog nerada institucija imamo legalizaciju bezakonja. Nema sjednice Skupštine opštine (SO) Andrijevica, nemamo završene izbore u Šavniku... Svako može da se ponaša kako hoće. Sva ta ponašanja su produkt nerada institucija", konstatovo je lider DPS-a.

Bonus video: