Živković: Pregovori teku preko mobilnih aplikacija, to ne uliva optimizam da se vlada može skorije formirati

"Ako neko protestuje da bi bio u vladi, možete misliti kako onda teku pregovori", rekao je Živković

16291 pregleda 21 reakcija 22 komentar(a)
"Na mandataru je da izađe pred javnost": Živković, Foto: DPS
"Na mandataru je da izađe pred javnost": Živković, Foto: DPS

Vršilac dužnosti (v. d.) predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, kazao je danas da tok pregovora o novoj vladi ne pokazuje da će ona biti uskoro formirana.

On je na konferenciji za medije saopštio da se ne može očekivati da izvršna vlast bude napravljena brzo u procesu koji podrazumijeva ucjene, svađe i sl.

"Pregovori teku preko mobilnih aplikacija, i to ne uliva optimizam da se vlada može skorije formirati. Ako neko protestuje da bi bio u vladi, možete misliti kako onda teku pregovori. Na mandataru (Milojku Spajiću) je da izađe pred javnost i saopšti šta je suština pregovora", istakao je Živković.

"Nadam se da izbori u DPS-u mogu biti do kraja godine"

Upitan kad će biti održani neposredni izbori za šefa DPS-a, koji su bili najavljeni najkasnije za 11. septembar, Živković je odgovorio da se nada da oni mogu biti sprovedeni do kraja godine.

On tvrdi da rok za održavanje tih izbora nije istekao. Kaže da rok nije bio tri mjeseca od održavanja parlamentarnih izbora 11. juna, već tri mjeseca od proglašenja konačnih rezultata tih izbora - 14. jula.

Živković je podsjetio da se DPS na kongresu u januaru 2021. obavezao da će u roku od 24 mjeseca održati neposredne izbore, ali da ih nije bilo moguće sprovesti u predviđenom terminu zbog predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

"Nakon parlamentarnih izbora krenuli smo u analizu baze članova, jer su oni ti koji biraju partijsko rukovodstvo - predsjednika, potpredsjednike i predsjednike opštinskih odbora. To nije jednostavan proces, ali nema nikakve fame niti mistifikacije tog procesa. Naša partija je ozbiljna partija, bavimo se ozbiljno tim procesom. Iskoristićemo narednih mjesec dana da na terenu obavimo razgovore sa svim našim članovima, da precizno utvrdimo baze podataka i da onda u najkraćem roku obavimo neposredan izbor partijskog rukovodstva. Ne vjerujem da će do toga proći duže od dva mjeseca", naveo je on.

Upitan da li to znači da se unutarpartijski izbori mogu očekivati od kraja godine, Živković je odgovorio:

"Nadam se da možemo. Sve zavisi od ove analize, ali sam ubijeđen u to da ćemo na osnovu svih ovih razgovora koje smo imali u partiji donijeti preciznu odluku o datumu. Rekao sam vam od čega to zavisi - od toga kako ćemo srediti stanje u bazi. To nije samo sređivanje baze, nego i razgovor sa članovima, kroz koji ćemo utvrditi šta je najbolje rješenje", dodao je.

"Da je tužilaštvo radilo, šavnički izbori bi bili završeni"

Odgovarajući na pitanje kako misli da se mogu okončati izbori u Šavniku, koji su počeli 23. oktobra prošle godine, Živković je rekao da se taj slučaj ne može razriješiti ako ne bude odgovora institucija.

"Mislite li da neko ko prekršajno odgovara (zbog lomljenja biračkih kutija) sjutra neće ponoviti isto djelo? Postoji jasno propisano u Krivičnom zakoniku koje je to djelo. Da su institucije, konkretno tužilaštvo, odreagovale adekvatno poslije prvog slučaja narušavanja izbornog procesa u Šavniku, garantujem vam da nikome ne bi palo na pamet da počini bilo koje krivično djelo. Platite kaznu od 500 ili 700 eura, ili vam neko drugi plati, i mislite da neko opet neće doći u poziciju da prekine izbore? E to je nerad institucija. Može da dođe kakva god vlada, ali izbori u Šavniku se neće završiti ako institucije ne budu radile svoj posao", poručio je šef DPS-a.

"Podgorička vlast pokazuje nerad i nesposobnost"

Na pitanje kako odgovara na optužbe nove vlasti u Podgorici, da je DPS-ova uprava uništila mnoga gradska preduzeća i ostavila dugove, Živković je kazao da je to bježanje od odgovornosti. Tvrdi da nova vlast pokazuje nerad i nesposobnost.

"Šta da kažete za ljude koji su došli na pozicije i koji će narednih 50 godina optuživati prethodnu vlast? Sjutra ćete na jednoj konferenciji čuti o skandaloznom slučaju u jednom gradskom preduzeću, o tome kako upravljaju resursima i šta rade. Uvijek je najlakše kad vršite vlast da optužite onoga ko je bio prije vas. Ne kažem da ne treba adresirati odgovornost kad je neko pod sumnjom da je počinio neko krivično djelo ili oštetio budžet. Ali optuživati prethodnu vlast za vašu nesposobnost i nerad, to je katastrofa", ocijenio je on.

Kao primjer svojih tvrdnji, Živković je naveo pitanje čistoće u glavnom gradu.

"Neko od tih subjekata nove vlasti je izjavio da mi vodimo kampanju protiv njih. Vodimo tako što na svakom uglu grada vidite smeće? Vodite kampanju što upozoravate na to? Treba da izađu kao odgovorni ljudi. Stanje u oblasti čistoće je katastrofalno. Na nekim mjestima prijeti zaraza. Je li DPS odgovoran za to? Koliko su oni već na pozicijama upravljanja? Pogledajte kako rade. Nikad nisam imao prilike da vidim da je grad u ovakvom stanju", zaključio je.

Bonus video: