Milatović o prokopavanju tunela do Višeg suda: Da ne bude jedan od slučajeva da javnost ne sazna cijelu sliku

"Pozivam na odgovornost, na potpuno rasvjetljavanje slučaja jer tunel jeste udar na pravosuđe i Crnu Goru", rekao je Milatović

43983 pregleda 47 reakcija 45 komentar(a)
Milatovič, Foto: Screenshot/Youtube
Milatovič, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 14.09.2023. 13:46h

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je danas da je prokopavanje tunela do Višeg suda u Podgorici udar na institucije sistema i pravosuđe.

"Zato kad god govorim o demokratskom razvoju Crne Gore govorim o snažnom, reformisanom pravosuđu koje u narednom periodu mora da bude fokus rada Skupštine Crne Gore i naravno Vlade", istakao je Milatović odgovarajuću na pitanja novinara tokom posjete Žabljaku.

On je dodao da očekuje od svih nadležnih institucija da se odgovorno odnesu u odnosu na ovaj slučaj i da ga rasvjetle do kraja.

"Nadam se da ovo neće biti jedan od onih slučajeva kao što je to često bilo u prošlosti da javnost ne sazna u potpunosti cijelu sliku stvari. Pozivam na odgovornost, na potpuno rasvjetljavanje slučaja jer tunel jeste udar na pravosuđe i Crnu Goru", rekao je Milatović.

Poručio je da je njegov stav oko vlade jasan i nepromijenjen.

"Mislim da je i ovaj tunel primjer gdje fokus mora da bude u narednom periodu, na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete da sa ljudima koji su navodno povezani sa kriminalnim strukturama gradite bolju i pravedniju Crnu Goru. Za reformu pravosuđa je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu i svaka moja riječ koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena na potrebu smislene reforme pravosuđa", rekao je Milatović.

Iz depoa podgoričkog Višeg suda ukradeno je nekoliko pištolja, koji su dokazni materijal protiv šefova kavačkog kriminalnog klana, dok istražitelji tragaju za šest osoba, učesnika u obijanju.

Osim pištolja ukradeni i dokazi iz više predmeta, ali se vjeruje da su lopovi namjerno napravili pometnju u moru spisa kako bi zabašurili šta im je bila glavna meta.

Da je neko preturao dokaze, otkriveno je 11. septembra ujutro. Uprkos tome, službenici Višeg suda tek su nakon 20-ak sati ustanovili da su lopovi prokopali rupu na zidu te prostorije, a od nje i tunel do stana u zgradi naspram sudske, u Njegoševoj ulici.

Milatović je rekao da nema nikakvu poruku prema Gabrijelu Eskobaru, zamjeniku pomoćnika američkog državnog sekretara.

Eskobar je juče izjavio da bi trebalo izbjeći da se u crnogorsku vladu uvede antizapadna stranka.

Milatović je dodao da uvažava njegove stavove i mišljenje.

"Uvažavam sve stavove Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kao zemlje koja je nama strateški partner i mislim da u tom pravcu ono što je najvažnije je da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spoljne politike koja jeosudila agresiju Rusije na Ukrajinu, kredibilnog članstva u NATO, savezništva. Mislim da sam kao predjednik bio vrlo jasan kada je u pitanju spoljna politika i dok god su politički učesnici nekog narednog kreiranja Vlade Crne Gore na fonu tih principa, ne vidim problem sa bilo čijim učešćem u toj vladi", rekao je on.

On je kazao da bi volio da mnogi drugi učesnici političkog života u Crnoj Gori, uključujući i mandatara Milojka Spajića, više u javnosti obrazlažu stavove, način na koji vide novu parlamentarnu većinu, programske ciljeve buduće vlade.

“Volio bih da vidim i predstavnike drugih političkih partija koje učestvuju trenutno u Vladi da budu dodatno javno prisutniji i da obrazlažu svoje stavove građanima", rekao je Milatović.

On je kazao da se ne slaže sa mnogim stavovima nekih njegovih strateških partnera.

“Ali to ne znači da ne treba da razgovaramo i da, možda, u tom razgovoru pronađemo neka bolja rješenja, da objasnimo neke stvari koje možda nijesu dovoljno jasne”, dodao je Milatović.

Bonus video: