"Sahraniti" mafiju i očuvati spoljnopolitički kurs

Eskobar otvoreno poručio da ZBCG-u nije mjesto u vladi, Mandić odgovorio da oni nijesu antizapadna stranka

36846 pregleda 113 reakcija 79 komentar(a)
Stop za ZBCG: Eskobar na inauguraciji Milatovića Foto: Luka Zeković, Foto: Luka Zekovic
Stop za ZBCG: Eskobar na inauguraciji Milatovića Foto: Luka Zeković, Foto: Luka Zekovic

Crnogorski zvaničnici juče nisu željeli da komentarišu stavove zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara koji je, govoreći o pregovorima o novoj vladi, rekao da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u crnogorskom političkom spektru.

Jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić objasnio je da oni nijesu antizapadno orijentisani i ponovio da se objedine svi pobjednici iz avgusta 2020. godine, dok je generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović poručio da je najvažnije da Crna Gora dobije novu Vladu i vlast koja će “sahraniti mafiju” i “očivati spoljnopolitički kurs”.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Boris Pejović

Eskobar je Glasu Amerike kazao da vjeruje i da predsjednik Jakov Milatović i mandatar Milojko Spajić dijele ciljeve poput posvećenosti evropskom putu, članstvu u NATO-u, te da bi bi trebalo sastaviti vladu od stranaka za koje vjeruju da će ih ispuniti.

“Postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo - ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima”, kazao je Eskobar u razgovoru za Glas Amerike.

Milatović, Spajić, kao ni njihova partija Pokret Evropa juče nijesu oglašavali ovim povodom, niti su oni odgovorili na pitanja.

Milatović je danas na Žabljaku rekao da nema nikakvu poruku prema Eskobaru te da poštuje i uvažava njegove stavove i mišljenje.

"Uvažavam sve stavove Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kao zemlje koja je nama strateški partner i mislim da u tom pravcu ono što je najvažnije je da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spoljne politike koja jeosudila agresiju Rusije na Ukrajinu, kredibilnog članstva u NATO, savezništva. Mislim da sam kao predjednik bio vrlo jasan kada je u pitanju spoljna politika i dok god su politički učesnici nekog narednog kreiranja Vlade Crne Gore na fonu tih principa, ne vidim problem sa bilo čijim učešćem u toj vladi", rekao je Milatović.

Eskobar je juče otvoreno poručio i da ZBCG nije mjesto u Vladi.

Na pitanje kako bi SAD reagovale kada bi ZBCG bila njen dio, on je podsjetio da su preporuke iz SAD, Evropske unije, Velike Britanije i NATO-a bile da se izbjegne da se u koaliciju uvede anti-NATO, antizapadna politička stranka koja je i protiv Evropske unije.

”Ako Crna Gora to uradi, onda bira da prihvati pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice. Ne mislim da je sada potrebno razmišljati o tome šta bi se poslije dogodilo. Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje”, rekao je zvaničnik SAD.

Andrija Mandić je rekao da je u pitanju neobaviještenost.

“Mi u našim programima imamo opredjeljenja da Crna Gora bude dio EU. Mi nijesmo antizapadna stranka. Mi smo i prihvatili principe mandatara. Rekli smo i da stavljamo moratorijum na pitanje članstva u NATO”, kazao je Mandić.

Ocijenio je da je stav Eskobara “kao da je pisao neko iz Podgorice, ko priželjkuje da se DPS vrati u prvom navratu u vlast preko satelita, a onda i formalno”.

Lider Nove je takođe za Radio Crne Gore kazao kako se samo može zamisliti, kako je rekao, šta bi bilo da je izjavu poput Eskobarove dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Konačna odluka na poslanicima, saveznici i susjedi imaju pravo na stav s kim bi sarađivali”

“Javnih komentara, stavova, sugestija, analiza u vezi s procesom formiranja nove Vlade ima kao što vidimo s raznih regionalnih i međunarodnih adresa. Svako ima pravo da bira partnere, s kime će i koliko sarađivati, međutim, jasno je da se kompletan proces završava u Skupštini Crne Gore”, rekao je Boris Bogdanović.

Ovu činjenicu, kaže on komentarišiću izjavu Eskobara, potkrepljuje i dugoročno učešće svih ključnih aktera u pregovaračkom procesu, kao i ponude koje su im bile upućene od strane mandatara.

“Kompleksnost i vještina pregovaračkog procesa su različite varijable, i s vremenom će se analizirati da li su ponude koje su ponuđene bile pravovremeno ili prekasno prihvaćene. I naravno, niko ne može osporiti pravo bilo kojoj državi saveznici, niti pak regionalnoj prijateljskoj zemlji da saopšti svoj stav, svoju želju, s kojom vladom želi najviše sarađivati i ne mislimo da se javnom manifestacijom tog stava preuzimaju suverene nadležnosti bilo koje institucije, u ovom slučaju Parlamenta, jer svaka odluka zavisi isključivo od volje parlamentaraca”, rekao je on.

Bogdanović kaže da je najvažnije da Crna Gora dobije novu vladu i vlast koja će konačno, kako navodi, politički-pravno sahraniti mafiju, pobijediti narko kartele, kriminal i korupciju, osnažiti evropski i evroatlanski put, očuvati i jačati spoljnopolitički kurs, pobijediti sve vrste jeftinog nacionalizma i ekstremizma i čuvati građanski karakter društva.

“Oko tih ciljeva nikada nijesmo niti ćemo praviti kompromise”, navodi on.

Bonus video: