Vlada od 41 sve dalja, Demokrate neće da odlučuje glas sa liste DPS

Izvori "Vijesti" potvrdili su da je na sastanku, koji je trajao do tri sata poslije ponoći, rečeno da Spajić ne može definitivno da računa na dvije poslanice PES-a Radinku Ćinćur i Jevrosimu Pejović. Na predlog da se ipak pregovara sa GP URA, izvor "Vijesti" tvrdi da je Spajić rekao da bi u tom slučaju izgubio više poslanika sa svoje liste nego što ih URA ima

71942 pregleda 576 reakcija 389 komentar(a)
Bečić i Spajić, Foto: Luka Zeković
Bečić i Spajić, Foto: Luka Zeković

Od Vlade mandatara Milojka Spajića koju bi podržao 41 poslanik izvjesno nema ništa nakon što su Demokrate zauzele stav da ne prihvataju da za izbor presudan bude glas bilo koga sa liste na kojoj je bila Demokratska partija socijalista (DPS).

Predsjedništvo Demokrata sinoć je, na predlog lidera partije Alekse Bečića, donijelo jednoglasnu odluku da presudan glas za izbor novog predsjednika Skupštine i vlade ne može doći sa liste DPS, ili da o tome odlučuju Socijaldemokrate (SD).

Bečić je na predsjedništvu rekao da nikada ne bi dozvolio da ga na bilo koju poziciju biraju kadrovi sa liste DPS ili SD, te da za slučaj drugačije odluke organa partije, on neće biti kandidat za bilo koju funkciju.

Na parlamentarnim izborima 11. juna, DPS je nastupio u koaliciji sa SD-om i Demokratskom unijom Albanaca (DUA) čiji je lider Mehmed Zenka podržao predsjednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za mandatara i pominje se da bi mogao podržati novu vladu.

Sinoć su se sastali lideri svih partija koje i dalje pregovaraju sa Spajićem o formiranju nove vlade i prema saznanjima "Vijesti", iskazali su raspoloženje da formiraju vladu koja bi imala podršku 41 poslanika.

Međutim, Bečić je učesnike sastanka obavijestio da je zaključak predsjedništva te partije da je to neprihvatljivo.

Izvori "Vijesti" potvrdili su da je na sastanku, koji je trajao do tri sata poslije ponoći, rečeno da Spajić ne može definitivno da računa na dvije poslanice PES-a Radinku Ćinćur i Jevrosimu Pejović.

Na sastanku je pominjana i potencijalna podrška SD-a.

Navodno je tačka sporenja bio i resor poljoprivrede kojeg žele Socijalistička narodna partija i Bošnjačka stranka (BS), ali je više izvora navelo da je to lako rješivo.

Na predlog da se ipak pregovara sa GP URA, izvor "Vijesti" tvrdi da je Spajić rekao da bi u tom slučaju izgubio više poslanika sa svoje liste nego što ih URA ima.

Spajić je 10. avgusta predložen za mandatara za sastav vlade.

Prema Ustavu, Spajić sada ima rok od tri mjeseca da dobije podršku najmanje četrdeset jednog poslanika i sastavi vladu.

U slučaju da Spajić ne formira vladu u roku, predsjednik države Jakov Milatović može da da mandat nekome drugome, ko obezbijedi podršku, ili da raaspiše izbore.

Bonus video: