Neokončani izbori u Šavniku: MUP tvrdi da nije kriv

Iz tog resora navode da su sproveli obaveze iz svoje nadležnosti, kada je riječ o izborima u opštini

4397 pregleda 0 komentar(a)
Izbori bez kraja: Biračko mjesto u zgradi Opštine, Foto: Svetlana Mandić
Izbori bez kraja: Biračko mjesto u zgradi Opštine, Foto: Svetlana Mandić

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je povodom lokalnih izbora u Šavniku sprovelo blagovremeno i u zakonom propisanim rokovima sve obaveze iz svoje nadležnosti, a donošenje odluke o ponavljanju izbora na konkretnim biračkim mjestima, sprovođenje ponovljenih izbora, kao i utvrđivanje konačnih rezultata izbora je u nadležnosti izborne komisije, saopšteno je “Vijestima” iz tog resora.

U Šavniku, skoro godinu nakon lokalnih izbora u 14 opština, glasanje nije okončano i nije promijenjena vlast, iako joj je istekao mandat.

Šavnikom i dalje rukovodi predsjednik Opštine iz Demokratske partije socijalista (DPS), a odluke donosi lokalni parlament u kome ta partija takođe ima većinu.

Na dva birališta, u zgradi Skupštine opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija ne može da se dogovori o tome da ih ponovi.

Iz MUP-a su “Vijestima” saopštili da su nadležni za vođenje biračkog spiska i primjenu Zakona o biračkom spisku, u kom dijelu je Ministarstvo blagovremeno sprovelo sve obaveze iz svoje nadležnosti.

Navode da se, shodno Zakonu o biračkom spisku, čija je primjena u nadležnosti ovog Ministarstva, u birački spisak upisuju državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i osobe koje biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta:

“Podsjećamo da je Odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Šavnik donijeta 2. avgusta 2022. godine, te da je birački spisak koji se vodi za opštinu Šavnik, shodno odredbama Zakona o biračkom spisku, a povodom lokalnih izbora u Šavniku, zaključen 12. oktobra 2022. godine, te da od tog datuma nije moguće izvršiti promjene u zaključenom biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Šavnik, a koji još uvijek nijesu okončani”.

Iz tog resora napominju da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika čiju primjenu prati Državna izborna komisija, propisano da su organi za sprovođenje izbora birački odbori i izborne komisije.

Izbori u Šavniku nisu okončani, jer članovi biračkih odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika” dijelu novoupisanih birača, za koje tvrde da su prepisani da bi podržali vladajući DPS, nijesu dozvoljavali da glasaju.

Bonus video: