Zovko od Crne Gore tražila pristup arhivama UDBA-e i KOS-a

"Crnoj Gori je sada potrebna snažna proevropska vlada koja će nastaviti reformski proces i napredovati na svom europskom putu"

17982 pregleda 52 reakcija 16 komentar(a)
Zovko, Foto: zeljanazovko.eu
Zovko, Foto: zeljanazovko.eu

Europoslanica HDZ-a i potpredsjednica Odbora Evropskog parlamenta Željana Zovko, pozdravila je izglasavanje Izvještaj o napretku Crne Gore za 2022. godinu i to što je u konačni tekst uključen njen amandman kojim poziva na otvaranje arhiva UDBA i KOS.

Zovko se, kako se navodi u saopštenju njene kancelarije, u amandmanima dotakla i bilateralnih odnosa Hrvatske i Crne Gore kao dvije prijateljske zemlje i NATO saveznice.

"Hrvatska je spremna da radi na poboljšanju bilateralnih odnosa ali je nužno riješiti otvorena pitanja između dvije zemlje. To se prvenstveno tiče pitanja poštovanja jezika, kulturne baštine i tradicije hrvatske zajednice u Boki Kotorskoj te odredbi o sukcesiji bivše SFRJ, pogotovo u slučaju broda Jadran", istakla je Zovko, navodi se u saopštenju.

Dodala je kako Crna Gora mora uhvatiti pozitivan ritam koji je izgubila radi političke nestabilnosti u proteklih nekoliko godina.

"Pozdravljam održane predsjedničke i parlamentarne izbore u zemlji. Crnoj Gori je sada potrebna snažna proevropska vlada koja će nastaviti reformski proces i napredovati na svom europskom putu", istakla je Zovko, prenosi agencija Hina.

Dodala je da je u amandmanima naglasila da je prvenstveno potrebno uložiti dodatne napore u rad na poglavljima vezanim za pravosuđe, vladavinu prava, temeljna prava i slobodu medija.

Zovko je takođe pozdravila to što je Crna Gora nedvosmisleno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, te usvojila evropski režim sankcija, pritom upozorivši da još uvijek postoji rizik od sve većeg uticaja i uplitanja drugih stranih aktera u zemlji.

Bonus video: