Abazović: Crna Gora odlučna da ispuni tražene kriterijume na evropskom putu i prije predviđenog roka

Premijer Crne Gore učestvovao je na radnom doručku šefova diplomatija učesnica SEECP

9654 pregleda 16 komentar(a)
Abazović na radnom doručku u Njujorku, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović na radnom doručku u Njujorku, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je stavila evropsku integraciju u središte svog predsjedavanja što je doprinijelo boljem razumijevanju između učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kazao je premijer Crne Gore i rukovodilac radom Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, učestvovao danas na radnom doručku šefova diplomatija učesnica SEECP, na marginama trećeg dana zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Domaćin sastanka, navodi se, bio je ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, budući da je Skoplje u julu preuzelo jednogodišnje predsjedavanje ovom procesu, nakon Crne Gore", piše u saopštenju.

Abazović je, dodaje se, istakao da SEECP predstavlja jedan od "najvažnijih" okvira za regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi, te ponovio spremnost Crne Gore da podrži prioritete u okviru predsjedavanja Skoplja ovom procesu.

"Ohrabreni smo jasnim porukama sa Bledskog strateškog foruma, kojim je postavljen konkretan vremenski okvir u kojem bi i zemlje članice i zemlje kandidati trebalo da se pripreme na proces proširenja, a to je 2030 godina", naglasio je Abazović.

On je istakao da je Crna Gora odlučna da ispuni tražene kriterijume i ranije od predviđenog roka, gdje će se, kako je kazao, nastaviti sa fokusom na transformaciji u oblastima vladavine prava i borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

"To će i odrediti brzinu pregovaranja, a stoga ćemo i nastaviti da naglašavamo značaj regionalne saradnje u pogledu jačanja pravnog okvira", naveo je crnogorski premijer.

On je kazao da je Crna Gora stavila evropsku integraciju u središte svog predsjedavanja koje je okončano 30. juna ove godine, što je doprinijelo "boljem razumijevanju između učesnica SEECP-a koje su EU članice i aspiranata za članstvo, te podizanju svijesti o potrebi da ubrzanje procesa evropske integracije bude najsnažnije podržano iz regiona, kako u dijelu sprovođenja reformi, tako i u dijelu političkog zalaganja i promovisanja evropske perspektive cijelog regiona".

U saopštenju se navodi da su učesnici sastanka istakli važnost regionalne povezanosti i zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i važnost boljeg korišćenja inicijative Berlinski proces.

Pored ministara vanjskih poslova država članica SEECP, radnom doručku prisustvovao je i specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar.

Bonus video: