SD: Odložiti popis, predstavnici opozicije da se uključe u proces

"Svakako, potrebna je i potpuna institucionalna spremnost za organizaciju i održavanje popisa, a trenutna situacija nas uvjerava da je šta je suprotno",

4782 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

S obzirom na dugotrajan proces formiranja nove vlade, a imajući u vidi da tehnička vlada nema legitimitet da sprovede događaj od važnosti kao što je popis stanovništva, potreba odlaganja popisa nameće se kao jedino logično rješenje, saopšteno je iz Socijaldemokrata (SD)

Iz SD-a su kazali da smatraju da se popis stanovništva zakazan za period 1. do 15. novembra treba odložiti, te da se predstavnici opozicije, po uzoru na prethodna dva popisa, moraju uključiti u proces, kako bi on bio validan i kako ne bi došlo do bojkota, odnosno prekida popisa i brojnih nepravilnosti na osnovu kojih bi rezultati popisa mogli biti osporavani.

Oni su istakli da su predstavnici manje brojnih naroda već iznijeli stav, sa kojim su saglasni, da se popis treba odložiti dok popisni materijal ne bude ištampan na svim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, što je samo jedan od preduslova za uspješno održavanje popisa.

"Svakako, potrebna je i potpuna institucionalna spremnost za organizaciju i održavanje popisa, a trenutna situacija nas uvjerava da je šta je suprotno", dodaje se.

Oni su rekli da je namjera aktuelne vlasti da, suprotno praksi iz 2003. i 2011. godine, iz procesa organizacije i sprovođenja popisa stanovništva u potpunosti izoluje predstavnike opozicionih političkih subjekata.

Poručili su da su na Popisu 2011. opozicione partije tražile i dobile po dva predstavnika u popisnim komisijama, učešće u izboru kontrolora i popisivača, postojanje duple popisnice kao kontrolni mehanizam prilikom brojanja, kontrolu unosa podataka, objavu podataka o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku najkasnije 90 dana od dana završetka popisa i međunarodni monitoring popisa.

"Kako ništa od gore navedenog nije predviđeno prilikom održavanja ovogodišnjeg popisa, tražimo njegovo odlaganje do postizanja opšteg konsenzusa u vezi sa popisom", zaključuje se u saopštenju SD-a.

"U konačnom, s obzirom na dugotrajan proces formiranja nove vlade, a imajući u vidi da tehnička vlada nema legitimitet da sprovede događaj od važnosti kao što je popis stanovništva, potreba odlaganja popisa nameće se kao jedino logično rješenje.

Bonus video: