Suočavanje sa prošlošću ili Abazovićeva reklama

MVP sprema informaciju kolegama iz Hrvatske o opremi koja je pronađena na Aerodromu i potiče sa Ćilipa, Vlada nije obaviještena da je bivši menadžement ACG ranije nešto preduzimao u vezi sa tim

37558 pregleda 57 reakcija 31 komentar(a)
Fotografije opreme koju je premijer objavio, Foto: facebook CG
Fotografije opreme koju je premijer objavio, Foto: facebook CG

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozdravila je juče aktuelizaciju pitanja odgovornosti za napad na Dubrovnik 1991. godine, a premijer Dritan Abazović poručio je da za razliku od prethodnih vlada ova ne bježi od prošlosti već se sa njom suočava kako buduće generacije ne bi ponavljale iste greške.

Takva reagovanja uslijedila su nakon što je Abazović na društvenim mrežama objavio da je oprema za koju se sumnja da je ukradena sa dubrovačkog aerodroma Ćilipi 1991-1992. godine, pronađena prilikom popisa imovine Aerodroma Crne Gore i da će o tome obavijestiti kolege iz Hrvatske.

Iz te države juče nije bilo reakcije na objavu informacije, niti odgovora tamošnje Vlade na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim. Na platformi X, nekadašnjem Twiteru, bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević objavila je dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

Iz Vlade nijesu odgovorili da li su znali za to, navodeći da su pitanja proslijeđena Aerodromima Crne Gore. “VIjestima” je neformalno rečeno da Vlada nije obaviještena o tome da je bivši menadžment ACG postupao u vezi sa opremom pred nadležnim organima.

Preduzeće “Aerodromi Crne Gore”, kako su “Vijesti” ranije objavile, je 2004. godine dostavilo direktoru dubrovačkog aerodroma popis opreme ukradene sa aerodroma “Ćilipi” tokom rata 1991. i 1992, a koja se sada nalazi na aerodromima Tivat i Podgorica.

To je prvi pisani dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom u Ćilipima opljačkan, a bio je rezultat dugogodišnje prepiske zračne luke Dubrovnik, prvo s JAT-om, koji je i bio vlasnik svih vazdušnih luka na području bivše SFRJ, a zatim s crnogorskom vladom, odnosno Javnim preduzećem “Aerodromi Crne Gore”. To je preduzeće tek 2003. godine preuzelo od JAT-a aerodrome u Podgorici i Tivtu, a time i dio opreme koja je tokom okupacije Konavala ukradena s aerodroma u Ćilipima.

U popisu opreme, koji je direktoru “Zračne luke Dubrovnik” Tončiju Peoviću dostavio direktor “Aerodroma Tivat” Ranko Bošković, pored ostalog su elevator, samohodne stepenice, servisno vozilo za vodu i vatrogasno vozilo, tri traktora i slično. “Vijesti” su tada, prenoseći navode zagrebačkog “Vijesnika” objavile da je riječ o četvrtini ukradene opreme i da se ostali dio koristi na aerodromima u Beogradu, Nišu, Banjaluci i Temišvaru.

Iz Vlade Hrvatske juče nisu odgovorili da li su obaviješteni da je prilikom popisa imovine državne kompanije Aerodromi Crne Gore, pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, da li je Crna Gora, u ranijem periodu, vratila Hrvatskoj opremu ukradenu sa tog aerodroma i ukoliko nije, zašto to pitanje do sada nije riješeno.

Abazović je juče saopštio da je o pronađenoj opremi obaviješteno nadležno tužilaštvo.

“Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu ACG, prilikom popisa imovine te državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo. O svemu ovome danas je obaviješteno nadležno tužilaštvo, a Ministarstvo vanjskih poslova će o istom zvaničnim putem upoznati i kolege iz Hrvatske”, naveo je Abazović.

GA: SDT da pokrene pitanje odgovornosti dobrovoljaca

Iz NVO Građanska alijansa je juče saopšteno da Inicijativa mladih za ljudska prava smatra pozitivnim aktuelizaciju pitanja odgovornosti za napad na Dubrovnik, i poziva na sprovođenje djelotvorne istrage kako bi se utvrdili svi važni detalji koji bi bili podsticaj Specijalnom državnom tužilaštvu da pokrene pitanje odgovornosti crnogorskih dobrovoljaca.

“Podsjećamo, nijedan od njih nije bio procesurian, za šta je objašnjenje naših pravosudnih organa bilo to da se ovaj zločin nije desio na našoj teritoriji”, navode iz GA.

Bonus video: