CDT: Monstat da predstavi metodologiju na osnovu koje sprovodi popis

"Izostankom proaktivnog komuniciranja, objašnjavanja i najveće moguće transparentnosti, popis postaje laka meta dezinformacija, manipulacija, i narativa usmjerenih na podrivanje povjerenja u institucije, proces i njegove rezultate", piše u saopštenju CDT

4319 pregleda 6 komentar(a)
Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a, Foto: CDT
Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Upravu za statistiku (Monstat) da javnosti predstavi metodologiju na osnovu koje sprovodi popis.

"Do početka popisa ostalo je nešto više od mjesec dana, a javnosti još uvijek nije poznata metodologija na osnovu koje će biti sprovođena ova najvažnija statistička akcija. Pozivamo Monstat da učini dostupnim javnosti ovaj važan dokument i da javno saopšti zašto to do sada nije učinio. Jedan od ključnih zadataka ove institucije je da uvjeri građane/ke da je popis pripremljen tako da garantuje slobodno izjašnjavanje, tačnost podataka i zaštitu od svih potencijalnih zloupotreba. Taj zadatak neće biti moguće ispuniti ukoliko ne budu dostupna i transparentno objašnjena metodološka i organizaciona pravila njegovog sprovođenja", ističe se u saopštenju CDT.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da pored toga što je statistička akcija, kod nas je popis i važno društveno-političko pitanje za koje su zainteresovani brojni akteri u zemlji i okruženju.

"Izostankom proaktivnog komuniciranja, objašnjavanja i najveće moguće transparentnosti, popis postaje laka meta dezinformacija, manipulacija, i narativa usmjerenih na podrivanje povjerenja u institucije, proces i njegove rezultate", piše u saopštenju CDT.

Skupština Crne Gore je 12. decembra 2022. godine donijela Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova za ovu godinu, uprkos evropskim standardima da se on ne održava u izbornoj godini (u 2023. su bili predsjednički i parlamentrani izbori).

Vlada u tehničkom mandatu će, na osnovu Uredbe koju je donijela početkom godine na osnovu Zakona o popisu, organizovati izjašnjavanje od 1. do 15. novembra. Prema budžetu za ovu godinu, on će koštati 4,7 miliona eura.

Bonus video: