CGO: Transparentnost institucija je ključni segment demokratizacije društva

"Otvorenost institucija preduslov je za povećanje hronično niskog stepena povjerenja koje bilježe kod građana i građanki, ali i za unaprijeđenje nivoa ukupne političke odgovornosti"

1351 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Transparentnost institucija je ključni segment demokratizacije društva, saopšteno je danas iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da na to ukazuju uoči Međunarodnog dana prava javnosti da zna, koji se obilježava 28. septembra,

"Otvorenost institucija preduslov je za povećanje hronično niskog stepena povjerenja koje bilježe kod građana i građanki, ali i za unaprijeđenje nivoa ukupne političke odgovornosti", ističe se u saopštenju.

CGO
foto: CGO

Iz CGO su dodali da pored dosljednog poštovanja postojećeg zakonskog okvira i proaktivnijeg pristupa institucija u objavljivanju podataka od javnog značaja, ukazuju i na neophodnost izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama kako bi se unaprijedio njegov kvalitet.

"Takođe, potrebno je utvrditi i da li ima elemenata krivične odgovornosti kod onih koje ovo pravo zloupotrebljavaju i time nanose štetu budžetu građana Crne Gore", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: