Na Odboru nije prošao predlog o promjeni dana Pljevalja

Predlagači promjene dana opštine Pljevlja nisu imali potrebnu većinu, jer su pored opozicionih partija protiv predloga da se umjesto 20. novembra, praznuje 27. oktobar bili i odbornici iz kluba Pokreta Evropa sad (PES) i Građanskog pokreta URA

9441 pregleda 9 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Odbor za statut i propise nije danas podržao Predlog Nacrta odluke o izmjenama i dopunama Statuta opštine Pljevlja, kojim se predlaže da umjesto 20. novembra Dan opštine bude 27. oktobar koji se proslavlja i kao vjerski praznik Sveta Petka.

Protiv su glasali predstavnici Pokreta Evropa sad, URA i Demokratske partije socijalista, dok su za bili predstavnici Pokreta za Pljevlja i koalicije Za budućnost Crne Gore.

Odbornik Pokreta Evropa sad i član Odbora za statut i propise Miomir Drobnjak kazao je da su oni glasali protiv promjene statute zbog promjene Dana opštine.

"Mi smo tražili da se povuče predlog a da se održi referendum na kojem bi se građani izjasnili koji praznik žele da slave kao Dan opštine, a da se parlamentarne stranke obavežu da će poštovati narodnu volju. To bi tako trebalo uraditi kako se i narednih 50 godina ne bi sporili oko ovog pitanja", rekao je Drobnjak.

Drobnjak je pojasnio da stav odbora nije obavezujući za Skupštinu i da se odbornici mogu izjasniti sjutra na plenumu o toj tački dnevnog reda. Odbornički klub Pokreta Evropa sad večeras će održati sastanak na kojem će zauzeti konačan stav o ovom pitanju.

Da bi se usvojila odluka o promjeni statuta za nju mora glasati većina od ukupno 34 odbornika koliko broji pljevaljski parlament

Demokratski front i Demokrate zajedno sa Pokretom za Pljevlja imaju 19 odbornika.

Drobnjak je pojasnio da će Nacrt odluke o izmjenama i dopunama statute Opštine Pljevlja, ukoliko bude sjutra dobio potrebnu većinu morati dostaviti Vladi na saglasnost, s obzirom da se mijenja dan opštine.

Ukoliko bi Vlada dala saglasnost na promjenu Statuta predsjednik Opštine bi Skupštini dostavio novi predlog izmjena i dopuna statute opštine Pljevlja i stav Vlade po tom pitanju.

Odluka o izmjena i dopunama Statuta Opštine Pljevlja, u kojem će se umjesto 20. novembra, dan opštine Pljevlja slaviti 27. oktobra naćiće se pred odbornicima lokalnog parlamenta, na sjednici zakazanoj za sjutra.

U Nacrtu novog statuta koji je predložila komisija sastavljena od predstavnika skupštinske većine, predloženo je i da se opštinska nagrada 20. novembar ubuduće nosi naziv 27. oktobar

Decenijama se kao opštinski praznik slavio 20. novembra kada su Pljevlja 1944. godine oslobođena od okupatora.

U obrazloženju Nacrta odluke navodi se da su 27. oktobra kada se slavi i pravoslavni vjerski praznik Sveta Petka, Pljevlja dva puta oslobađana, prvi put 1912., od osmanske a 1918. od austrougarske okupacije.

“U istoriji Pljevalja postoji veliki broj događaja i ličnosti koji su obelježili trajanje naše opštine. 27. oktobar je datum koji zauzima posebno mjesto u istorijskom trajanju grada pod Golubinjom. Tog dana Pljevlja su oslobođena u dva navrata: 1912. godine i 1918. godine, i to od dva okupatora - Osmanskog i Austrougarskog, što predstavlja svojevrsni istorijski ekskluzivitet. Nakon Prvog svjetskog rata naši preci su i te kako znali da poštuju i čuvaju od zaborava ovaj datum. U čast svetiteljke Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, koja se praznuje upravo 27. oktobra, podignut je i prvi srpski pravoslavni hram u gradskoj zoni, 1927. godine, dok su u Pljevaljskom srezu tokom međuratnog perioda na ovaj dan organizovane brojne svečanosti, na kojima su prisustvovali svi građani, bez obzira na vjeroispovjest”, navodi se u obrazloženju Nacrta odluke.

Iz lokalne samouprave podsjećaju da se 27.oktobar obilježavao i kao Dan garnizona 48. Pješadijskog puka.

“Na ovaj dan, prilikom ulaska oslobodilačkih vojski Srbije i Crne Gore, istorijski zapisi svjedoče da je pljevaljsko stanovništvo stajalo ujedinjeno, dočekujući srdačno oslobodioce sa kojima je stvorena pretpostavka za ulazak pljevaljskog društva u modernu fazu privrednog, kulturnog i političkog razvoja, a to je, upravo, sloboda”, navodi se u obrazloženju.

Promjena dana opštine je bilo predizborno obećanje Demokratskog fronta uoči posljednjih lokalnih i parlamentarnih izbora.

Demokratska partija socijalista nije predložila svog kandidata za člana komisije koja je radila izmjene i dopune Statuta opštine Pljevlja, a odbornik Marko Tošić kazao je da to nisu uradili jer su znali da se izmjene statute rade kako bi se 27. oktobar proglasio danom opštine, čemu se oni protive.

Odbornik DPS-a Marko Tošić nedavno je pozvao vladajuću većinu da odustane od te namjere.

“Pljevlja već nekoliko decenija svoj praznik proslavljaju 20. novembra. Tog datuma su naši zajednički preci vođeni idejom slobodarstva 1944. godine oslobodili Pljevlja od okupatora. U Drugom svjetskom ratu živote je položilo oko 2.450 Pljevljaka, što po nekim podacima predstavlja najveći broj nastradalih u jednom gradu u Crnoj Gori. Njihovi životi, ali i životi svih ostalih naših sugrađana koji su stradali u borbi za slobodu nas obavezuju da sa pijetetom čuvamo uspomenu na njih jer zahvaljujući njima mi danas živimo u slobodnim Pljevljima”, kazao je Tošić.

Podsjetio je da je promjena dana opštine bilo predizborno obećanje Koalicije za budućnost Crne Gore.

“Koliko sam ja upoznat riječ je o 27. oktobru kada su Pljevlja oslobođena u Prvom svjetskom ratu. Toga dana je i pravoslavni praznik Sveta Petka prema kome ja i sve moje kolege imamo apsolutno poštovanje. Međutim, razlozi koji su nas opredjelili da ne predložimo člana za rad u komisiji i zbog kojeg nećemo glasati za izmjene Statuta ako uopšte dođe na dnevni red SO Pljevlja su sledeći. Pljevlja su grad narodnih heroja i grad koji je dao skoro 2,5 hiljada ljudskih žrtava u borbi protiv fašizma i 20. novembar je ono za šta su oni položili svoje živote, a položili su ih i da mi danas živimo u antifašističkoj Crnoj Gori”, rekao je Tošić.

Smatra da u “sredini koja nekoliko vijekova baštini međuvjerski sklad nije pametno da se za praznik opštine odredi vjerski praznik”.

“Taj dan treba da nas spaja a nikako ne treba da bude praznik jedne grupe građana kao što skupštinska većina ima namjeru da uradi. Od glavnog konstituenta lokalne vlasti ne iznenađuje nas i to je njihovo predizborno obećanje koje su dali građanima, ali koliko se sjećam u predizbornim programima ostalih činilaca vlasti u Pljevljima nisam pročitao obećanje ovoga tipa. Takođe od predstavnika političkih partija koje se u Pljevljima predstavljaju kao građanske, volio bih da čujem njihov stav u vezi sa ovim pitanjem, a siguran sam da i građani Pljevalja žele da znaju njihov stav. Mi ne želimo da dajemo legitimitet urušavanju sekuralizma i zatiranja antifašizma u Pljevljima. Bojim se da je to još jedan manifest koalicione agende nove skupštinske većine gdje takozvane građanske partije ostaju nijeme na ovakve i sline događaje, dok njihovi lideri u Podgorici prilikom formiranja vlade tobože baštine koliko koja partija baštini evropske vrijednosti. Kud ćete veće evropske vrijednosti od antifašizma i sekularizma”, kazao je Tošić.

Bonus video: