Građani više nijesu na prvom mjestu: Da li je nakon optužnice protiv Božovića Budva pred vanrednim izborima?

Većina partija smatra da odluku o tome ko će voditi Budvu treba vratiti u ruke građanima, ćute jedino Nova i DNP

47549 pregleda 98 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Nakon podizanja optužnice protiv predsjednika opštine Budva Mila Božovića, većina političkih aktera u toj opštini slaže se da se “karte” moraju ponovo promiješati, odnosno da se građani na prijevremenim lokalnim izborima - godinu nakon redovnih, moraju ponovo izjasniti o tome kome će dati povjerenje.

Jedino je nepoznat stav koalicije koju je na izborima predvodio Božović - Demokratskog fronta.

Budvu politička kriza trese od polovine aprila kada je pritvoren aktuelni gradonačelnik, koji je predvodeći nekadašnji DF prije godinu dana osvojio apsolutnu vlast na lokalnim izborima.

Podizanjem optužnice Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kojom se Božović svrstava među ključne članove narko kartela odgovornih za šverc nekoliko tovara kokaina, dodatno je zakomplikovana situacija jer on rukovodi iz pritvora pošto potpredsjednici opštine nijesu izabrani.

Ono što je bila kap koja je prelila čašu je nedavno odbijanje Brisela, koji je u finalnoj borbi za Evropsku prijestonicu kulture 2028. dao prednost Skoplju u odnosu na Budvu. To je Božovićeve političke oponente dodatno ujedinilo u zahtjevu da on i predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanovića (DF) podnesu ostavke i da se raspišu prijevremeni izbori.

Koalicija koju je 23. oktobra prošle godine predvodio Božović od ukupno 33 odbornička mandata osvojila je 18, što znači da ima većinu za donošenje odluka. U međuvremenu odbornički klub je napustio Mladen Kažanegra, koji sada djeluje kao nezavisni odbornik, ali to nije promijenilo pitanje većine.

Kažanegra
Kažanegrafoto: DF Budva

Šef budvanskih Demokrata Krsto Radović podsjeća da su oni predlagali rješenje nakon što je priveden Božović, ali da su tada uvjeravani da je, kako navodi, sve u fenomenalnom stanju.

“Danas kada vidimo da smo sem rasula u gradu izgubili i titulu Evropske prijestonice kulture isključivo političkom odlukom i da su za to upravo krivci gospodin Bozović i Jovanović, moralno je da obojica podnesu ostavke i da se dogovorimo o terminu izbora. Izbori su jedino pošteno i pravo rješenje”, naglasio je Radović za “Vijesti”.

Radović
Radovićfoto: Demokratska Crna Gora

Takvog stava su i u najjačoj opozicionoj partiji - Demokratskog partiji socijalista (DPS), koja je ranije godinama vršila vlast i sama bila suočena sa sličnim izazovima jer su joj bila uhapšena dva gradonačelnika.

“Od kada je kriza u Budvi počela, smatrali smo da su prijevremeni lokalni izbori jedino normalno i pošteno rješenje kada na umu imamo da je interes Budvana prioritet. Nasuprot tome, DF vladajući kadar je sprovodio akcije pritiska na zaposlene u javnim preduzećima da daju “potpise podrške” prvom čovjeku Opštine, kao i da blokiraju kružni tok u Budvi i održe performans sa ciljem da se zamijene teze i da se jedno teško krivično djelo organizovanog kriminala maskira u nepravdu prema, kako je kazao jedan od odbornika DF-a: 'Srbinu, pravoslavcu i Bokelju'”, kazao je “Vijestima” lider budvanskog DPS-a Milan Tičić.

Kako ističe, kako vrijeme prolazi kriza je sve dublja tvrdi “elita” koja drži poluge vlasti i bilježi poraz za porazom: “Za njima ostaju međusobne svađe, nepovjerenje i samovolja nekolicine pojedinaca. Svjedočili smo scenama sa odbornicima koji su svoje partijske kolege ucjenjivali kvorumom, brojnim prekršajnim i krivičnim djelima koje su počinili visokokotirani članovi DF-a u Budvi, a na kraju sve je krunisano izgubljenim takmičenjem za Evropsku prijestonicu kulture”, dodaje on.

Tičić
Tičićfoto: DPS

Ne smijemo smetnuti s uma, navodi Tičić, da su građani Budve do sad prevareni bezbroj puta, a svoje razočarenje su pokazali na parlamentarnim izborima iz juna mjeseca ove godine.

Iz budvanskog odbora Građanskog pokreta URA “Vijestima” je saopšteno da “građanke i građani Budve nijesu na lokalnim izborima dali apsolutno povjerenje koaliciji bivših članica DF-a da bi njena lokalna preduzeća i sama lokalna samouprava bile paralisane i nefunkcionalne, da se zaposlenima koji su većinom podstanari i kreditno zaduženi ne bi izmirivale redovno zarade, da bi se na odluke koje treba da potpiše predsjednik Opštine čekala saglasnost nadležnog suda”.

“Između ostalog, da ne žele takvo rukovodstvo pokazali su posljednji parlamentarni izbori na kojima se prepolovila podrška ovoj listi. Opštinski odbor URA Budva je u više navrata pozivao aktuelnu vlast da da novi predlog kandidatkinje/kandidata i izglasa novu/novog predsjednicu/predsjednika opštine ili da skrati mandat Skupštini i raspiše prijevremene lokalne izbore, što smatramo najkorektnijim rješenjem u momentu velike političke krize. Pored višemjesečnog odsustva i razloga za odsustvo predsjednika opštine, politička kriza je evidentna i kroz upitnost postojanja i stabilnosti vladajuće većine”, ističu iz URA.

Oni očekuju da će Nikola Jovanović pozvati predsjednike odborničkih klubova na sastanak, kako bi se, tvrde, primjenom jednog od mogućih rješenja lokalna samouprava dovela u funkcionalnost.

Predsjednik budvanskog odbora Socijalističke narodne partije Krsto Rađenović rješenje vidi u izboru čelnika opštine.

“Rešenje vidim u izboru novog predsjednika opštine, koji bi bio iz redova DF-a, odnosno NSD-a, i izboru potpredsjednika. Ali, takođe i u ponovnom okupljanju većine koja je ubjedljivo trijumfovala na posljednjim lokalnim izborima. Ovo bi sve trebalo uraditi brzo, u interesu svih građana Budve, i svako odlaganje ovakvog političkog scenarija, moglo bi izazvati još negativnije posljedice. Ako se ne može dogovoriti većina od 30. avgusta, onda su jedini način izlaska iz krize izbori”, naglasio je Rađenović.

I u opozicionoj SDP kao jedino rješenje vide skraćenje mandata aktulenom odborničkom sazivu i raspisivanje izbora.

“S obzirom da je podignuta optužnica, a da zvanična većina ne funkcioniše (i pored održane jedne sjednice Skupštine opštine), jedino logično rešenje je skraćenje mandata i odlazak na nove izbore. Da postoji realna većina od 17 plus odbornika, skupštine bi se održavale redovno, a izvršna vlast ne bi bila u VD statusu, kako bi se rješavali nagomilani problemi naših građana... od mega obećanja kao što su bolnica u Budvi i Budva evropska prijestojnica kulture i investicionog buma, došli smo do toga da se plate puštaju iz zatvora, a da se za godinu dana nije ni “načeo” kapitalni budžet grada”, kazao je “Vijestima” lider ove partije u Budvi Petar Odžić.

Kažanegra: Da konačno počnemo da radimo za naš grad

Nezavisni odbornik Mladen Kažanegra, koji je i dalje ostao član Nove srpske demokratetije za “Vijesti” navodi da rješenje krize vidi u angažovanju lidera NSD Andrije Mandića. “S obzirom da se lokalna vlast sistematski urušava, vrijeme je da predsjednik partije Andrija Mandić razriješi istu. Jer njemu kao predsjedniku partije to pravo i pripada. Iako sam nezavisni odbornik, nikada nisam niti ću izdati principe svoje partije. Samo se zalažem da konačno počnemo da radimo za naš grad i da realizujemo projekte zbog kojih su nas podržali građani Budve”, kazao je “Vijestima” Kažanegra.

Iz Nove i Demokartske narodne partije, koje su u Budvi nastupile u okviru saveza DF, juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tome šta je rješenje za trenutnu krizu - izbori ili izbor novog predsjednika opštine.

Ni Nikola Jovanović nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Bonus video: