Šari: Rusija i dalje čeka svoju šansu u Crnoj Gori

Crna Gora je pustila 12.000 Rusa da tamo žive: ima sad tamo balkanskih kozaka, ima tamo liberala, patriota, ima koga god hoćete
65 pregleda 17 komentar(a)
Rusija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Rusija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2017. 15:50h

Andrej Šari, direktor ruskog servisa Radija Slobodna Evropa, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega se Rusija nastavlja miješati u crnogorsku politiku, u posljednjem slučaju kroz zastupnika u Dumi Sergeja Železnjaka koji je opozicionim partijama poručio da se moraju ujediniti ako žele sa vlasti smijeniti proevropsku vlast.

Potencijal

Tu može da postoji nekoliko objašnjenja.

Prvo, Rusija igra protiv Zapada na nekoliko frontova.

Crna Gora možda nije baš najbitnija ali je ovaj front dosta vidljiv i ako je Moskva već počela da se takmiči sa svojiom uticajem na Balkanu kroz Republiku Srpsku u BiH, kroz Srbiju, do određene mjere kroz Crnu Goru, kroz crnogorsku opoziciju, onda neće sad odustati zbog toga jer tamo ima još potencijala.

Uticaj

S druge strane, postoji inicijativa nekakvih pojedinačnih čimbenika ruske političke scene, kao što je Sergej Železnjak, koji nija baš političar prvog reda u Rusiji ali se dosta istaknuo u državnoj Dumi gdje je jedan od izrazito aktivnih zastupnika.

Pokrenuo je nekoliko desetaka inicijativa ali malo je izgubio na političkom uticaju zbog toga jer je u prijašnjoj Dumi bio zamjenik predsjednika, a sad je obični zastupnik u komitetu za međunarodne odnose.

Interes

Ovom čovjeku je važno da se vidi da nešto radi za svoju domovinu, za otadžbinu, da je patriota, i da sve to iskoristi ili direktno ili kroz politički uticaj.

On je za posljednjih 30 dana dao osam intervjua na različite teme, većinom međunarodne i tamo je čitava zemaljska kugla: Italija, Indonezija, Ukrajina, Poljska, Srbija i Crna Gora.

On ima, kao i većina zastupnika državne Dume, sigurno svoj interes jer pokraj njega ima par ljudi koji su preko nekakvog biznisa u Crnoj Gori sakupili neki novac i sad rade nešto u Rusiji, sa nekakvim znanstvenicima, za neki institut za strateška balkanska pitanja.

Inicijativa

Ali, ja ne vidim da bi on na početku nove političke sezone mogao pokrenuti neku novu ozbiljnu političku kampanju za nešto u Crnoj Gori.

Sad je u Rusiji relativni mir zbog toga što sezona tek počinje. Ona će biti vruća zbog toga što će u Rusiji iduće godine biti predsjednički izbori.

Onda svako mora da se pokaže i svaki čovjek koji hoće da ostane uz vlast mora da izađe sa nekom inicijativom.

Zbog toga ne znam da li je Železnjak to radio zbog ljubavi prema Crnoj Gori ili zbog ovog drugog.

Bitka

Poznato je da u stranci na vlasti postoji određeni raspored: ti ćeš se baviti ovom temom, ti ćeš se baviti onom i između toga Železnjak je dobio možda kao zadatak Crnu Goru.

U zadnje vrijeme on sa bavio više ‘Velikom Albanijom’ i prijateljskim vezama sa Srbijom nego sa Crnom Gorom.

Bitka za NATO je izgubljena ali on se neće predati samo tako, mora nešto reći: ‘Vi ste pogriješili, braćo Crnogorci, još ćete vidjeti da ste vi izdali Ruse i još ćemo vidjeti šta će biti nakon toga.’

Prilika

Rusiju još uvjek prožima osjećanje carske grandioznosti.

Ona je veliki svjetski igrač i nema svjetskog problema koji ne interesuje i Rusiju.

Crna Gora je pustila 12.000 Rusa da tamo žive: ima sad tamo balkanskih kozaka, ima tamo liberala, patriota, ima koga god hoćete.

Zbog toga, državica je vidljiva i za ljude koji hoće da se istaknu, to je dobra prilka da nešto kažu, bolje o njoj nego o Africi ili Latinskoj Americi.

20. vijek

Ali, jasno je da je za Rusiju, u glavama onih koji se tamo bave vanjskom politikom, jedini rival Amerika.

Sve što zanima Ameriku, zanima i nas.

Mi ćemo sa Amerikom podijeliti svijet, dijelili smo ga u 20. stoljeću, i uradićemo to opet.

Hibridni rat

Po tome što znam, što pričaju moji prijatelji i kolege o Crnoj Gori, osjećanja za Rusiju u Crnoj Gori su jaka.

Ruska ambasada je vrlo aktivna i postoji tamo čitava mreža organizacija za ono što se sada zove hibridni rat.

I jasno da je Rusiji lakše napraviti neke nerede, nešto ružno, u Crnoj Gori nego u nekoj drugoj državi: ‘Ako dođe do neke prilike, mi ćemo je iskoristiti.’

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video: