Demokrate: Da nije bilo 27. oktobra, ne bi bilo Pljevalja u sastavu Crne Gore

Iz Demokrata su kazali da su opredjeljeni da i 20. novembar nađe svoje mjesto u najznačajnijim istorijskim datumima Pljevalja

12818 pregleda 82 reakcija 71 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora uvažava i poštuje 20.novembar, ali istom mjerom 27.oktobar u svom istorijskom značaju i težini za Pljevlja, saopštli su iz te partije.

Kako su kazali, glasali su za "istorijski datum" kada su oslobođena Pljevlja i kada su, prema njihovim riječima, prvi put stvoreni uslovi da taj grad uđe u sastav Crne Gore.

"Zar nije važno da slavimo datum kada je ovaj grad integrisan u državni pravni poredak Crne Gore? Na ovaj datum Pljevlja su dva puta u svojoj istoriji oslobođena od okupatora. Takođe, kao demokratska organizacija u punom kapacitetu, na temu "za" ili "protiv" 27.oktobra, OO Demokrata je testirao volju i raspoloženje u svojim organima. Vrlo transparentno saopštavamo da je odluka Izvršnog odbora da se ovako postavljen predlog podrži, upravo naglašavajući ovaj državno istorijski argument", navode iz Demokrata.

Dodaju i da su opredjeljeni da i 20. novembar nađe svoje mjesto u najznačajnijim istorijskim datumima Pljevalja.

"Sve manipulacije koje ovaj datum svode isključivo na religijsku dimenziju, zapravo prenebregavaju pomenutu državno istorijsku i integrativnu vrijednost ovog datuma za Pljevlja i Crnu Goru", rekli su iz Demokrata.

Dan opštine u usvojenoj Odluci je 27.oktobar, a prema njhovim riječima, "niti jednim slovom" se ne pominje vjerski praznik.

"Na kraju, da nije bilo 27.oktobra, ne bi ni bilo Pljevalja u sastavu Crne Gore. Kome to smeta što su Pljevlja ušla u sastav Crne Gore?", zaključili su.

Bonus video: