Premijer tvrdi da „Jadran” ostaje u Crnoj Gori

Pitanje pronađene opreme sa aerodroma Ćilipi, aktuelizovalo i spor oko školskog broda

6214 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Napad na Dubrovnik je sraman dio naše istorije: Abazović, Foto: Jelena Kocanovic
Napad na Dubrovnik je sraman dio naše istorije: Abazović, Foto: Jelena Kocanovic

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) je informisalo Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske o opremi koju je pronašla i evidentirala kompanija Aerodromi Crne Gore.

To je odgovoreno “Vijestima” juče iz MVP -a na pitanja upućena u utorak. Prije dva dana je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman saopštio da su iz Crne Gore dobili notu” u kojoj stoji da su na dubrovačkom ratištu učestvovali pripadnici JNA iz Crne Gore”.

“Ministarstvo vanjskih poslova je diplomatskim putem informisalo Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske o opremi koja je pronađena i evidentirana od strane Aerodroma Crne Gore, a o čemu je ova državna kompanija obavijestila Vladu Crne Gore, kao i o daljim koracima koje je, sa tim u vezi, preduzela Vlada”, saopšteno je iz MVP-a.

Grlić Radman je saopštio kako je Crna Gora priznala da su pripadnici nekadašnje Jugoslovenske narodne armije iz Crne Gore učestvovali u agresiji na dubrovačkom ratištu, ocijenivši kako je to znak da se može očekivati povratak školskog broda “Jadran” u Hrvatsku.

“Hrvatska nikada neće odustati od imovine koja je naša. Hrvatski školski brod bio je upisan u matičnu luku Split i on je stalno bio tu. Da nije išao na remont niko ne bi pitao gdje je Jadran. Pa, naravno - tamo gdje pripada, a to je Split”, rekao je Grlić Radman.

Zagrebački mediji su objavili da je nota o pronađenoj opremi u hrvatsko ministarstvo stigla u četvrtak ujutru i da se u njoj “Hrvatska obavještava da je u Crnoj Gori pronađena oprema otuđena u vrijeme učestvovanja crnogorskih vojnika JNA na dubrovačkom ratištu uz podršku tadašnjih crnogorskih vlada”.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je u utorak saopštio da je, prilikom popisa imovine crnogorskih aerodroma, pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa aerodroma Ćilipi u napadu JNA na Dubrovnik 1991-1992. i najavio da će Hrvatska o tome uskoro biti obaviještena.

Hrvatska je ranije u više navrata isticala da joj, poslije raspada bivše Jugslavije pripada školski brod “Jadran”, koji se nalazi u Crnoj Gori.

Abazović je kazao juče novinarima u Ulcinju, da je činjenica da je JNA učestvovala u napadu na Dubrovnik.

“To je sraman dio naše istorije. Brod ‘Jadran’ nije otet i pripada državi Crnoj Gori. U cijeloj disoluciji Jugoslavije valjda je nešto trebalo da pripadne Crnoj Gori. Tu je stavljena tačka. On pripada nama”, kazao je Abazović.

Bonus video: