Pokret za Pljevlja: Vlada da proglasi 27. oktobar za Dan opštine Pljevlja

"Pred Vladom je lak posao. Treba ispoštovati istorijske činjenice, osloboditi se ideoloških omraza i zabluda i uvažiti većinsku volju Pljevljaka"

2405 pregleda 11 komentar(a)
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Pokret za Pljevlja čiji je predsjednik bivši poslanik Novica Stanić pozvao je Vladu da da saglasnost na nedavnu odluku Skupštine Opštine Pljevlja da 27. oktobar proglasi za Dan opštine umjesto dosadašnjeg 20. novembra.

"Pred Vladom je lak posao. Treba ispoštovati istorijske činjenice, osloboditi se ideoloških omraza i zabluda i uvažiti većinsku volju Pljevljaka. A što se tiče načina proslavljanja Dana opštine ništa se neće dramatično desiti. Svetovni dio će ostati u institucijama vlasti, a vjerski u crkvi. 'Lasno ćemo, ako jesmo ljudi'", navodi se u saopštenju Pokreta za Pljevlja.

U toj partiji koja je podržala u Skupštini opštini Pljevlja promjenu dana opštine kazali su da je odmah nakon njenog usvajanja krenula hajka na Pljevlja.

"Razumije se isprednjačili su DPS i sateliti, saopštenjima u kojima tvrde da Odluka, ni manje, ni više,“ nije u skladu sa Ustavom Crne Gore. 'U pismu koje su uputili Vladi tvrde da se time urušava „antifašistička tradicija Pljevalja i Crne Gore'. Pa nastavljaju da je to 'urušavanje međuvjerskog sklada i građanskog koncepta u Pljevljima'. Ono što ih posebno boli je što su Pljevlja 20.novembra 'oslobođena od fašističkog okupatora', a 27. oktobar je 'vjerski praznik pravoslavnog naroda'. Na kraju pozivaju Ustavni sud da se izjasni po ovom pitanju iz razloga 'otvorene diskriminacije' i pokušaja 'revizionizma' istorije, kako bi se baštinila 'ideologija poražena u Drugom svjetskom ratu'. Čak je i predsjednik Vlade u tehničkom mandatu g.Abazović požurio da izjavi 'kako bi najbolje bilo da se zadržavaju datumi koji su generalnog karaktera, a ne da se vežu za vjerski događaj'", navodi se u saopštenju.

Iz te partije su posjetili da je 27. oktobra 1912. Pljevlja oslobođena nakon petovjekovnog turskog ropstva.

"I gle čuda na isti dan 1918. godine ponovo su oslobođena, ovoga puta od Austrougarske. Sad, je li to Božija kazna ili promisao, da se i jedno i drugo oslobođenje desilo na vjerski praznik Svetu Petku (Petkovdan). Ako neko misli da to nisu bila oslobođenja onda je to njegov problem. Nepunih deset godina nakon okončanja Velikog rata 1927.godine 'dobrovoljnim prilozima pravoslavnog naroda' podignuta je prva crkva u gradu 'u slavu Boga i Prepodobne Mati Paraskeve', kako i danas piše na ploči iznad ulaznih vrata. Znali su naši preci da je nosilac oslobodilačke luče u tmušama azijatskog mraka pod Otomanskom okupacijom bila Srpska pravoslavna crkva. Član Odbora za izgradnju bio je i oficir Miljan Jakić, otac potonjeg narodnog heroja Velimira Jakića', tvrde u Pokretu za Pljevlja.

Ističu i da je 27. oktobar svečano proslavljao čitav grad sve do 1941. godine.

'Na drugoj strani je 20. novembar kada su Pljevlja 'oslobođena od fašističkog okupatora'. Taj okupator su bila naša braća, kumovi, komšije i prijatelji, pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini (četnici), koji su na svu sreću grad napustili bez borbe 19. novembra 1944. godine, a partizani su ušli sledeći dan. Jasno je da se radi o ideološkom prazniku, čak je dvije godine kao Dan oslobođenja slavljen 19. novembar, jer je tadašnji predsjednik Opštine procijenio da su Pljevlja oslobođena onog dana kad su ih napustili četnici. Ovo je bio jedinstven slučaj u Evropi da dva antifašistička pokreta, pod okupacijom, vode građanski, bratoubilački rat. Treba li da i dalje to slavimo, ili je došlo vrijeme da te rovove zatrpamo, prvo u sebi, a onda i među nama".

Iz pokreta podsjećaju da se Dan opštine i vjerski praznici poklapaju i u nekim drugim gradovima Crne Gore i da to nikome ne smeta, osim kada su Pljevlja u pitanju.

"Glavni grad Podgorica kao Dan oslobođenja slavi 19. decembar. Za one koje ne znaju da kažemo da je tog dana Sveti Nikola. Kako to da tolikim gradonačelnicima Podgorice, sve kadrovi DPS-a, to nije smetalo. I ne smeta. Dan opštine Kolašin je 28. avgust, Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina. Kotor i Tivat kao Dan opštine slave 21.novembar - Aranđelovdan. Zapravo Kotor tog dana slavi tri fešte: Dan oslobođenja, Aranđelovdan i Gospu od zdravlja. I to nikome ne smeta. Čemu onda tolika buka i bijes zbog želje Pljevljaka da slave dva istinska oslobođenja u jednom datumu. Problem je to što su Pljevlja, bila i ostala, ogledna opština, u kojoj je DPS po potrebi raspirivao međunacionalne i međuvjerske tenzije, u skladu sa devizom svih neprijatelja: 'Zavadi pa vladaj'. Dokaz za to je i činjenica da su svi 'bombaši' i 'vikend ratnici' iz devedesetih godina prošlog vijeka, kasnije završili u DPS-u. Čak su i u dva slučaja bili predsjednici Opštine", navodi se u saopštenju.

Bonus video: