U Nikšiću formiran Ženski odbornički klub

U nikšićkom Parlamentu od 41 odbornika, 17 su žene koje su potpisale sporazum o osnivanju Ženskog kluba u Skupštini opštine Nikšić

4546 pregleda 1 komentar(a)
Sa formiranja Ženskog odborničkog kluba u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa formiranja Ženskog odborničkog kluba u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Nakon Bijelog Polja, Ulcinja i Podgorice i Nikšić je dobio Ženski odbornički klub, čiji je cilj, između ostalog, afirmacija rodne ravnopravnosti, unapređenje položaja žena i snaženje lokalne demokratije. Ali, i da se njihov glas čuje snažnije nego do sada.

„U stalnoj smo borbi da dokažemo i pokažemo da nijesmo tu da bi zadovoljili čuvene kvote za poslaničkim i odborničkim listama, nego zbog toga što imamo ideje, lični integritet da se aktivno uključimo u politička i društvena dešavanja. Iako uvijek marginalizovana polovina čovječanstva, i sugurna većina u Crnoj Gori u ovim našim brojnim prebrajanjima, žene pokazuju dovoljno senzibiliteta i sluha tamo gdje su najranjivije, najugroženije, i sigurna sam da će u pregovorimo oko evrointegracija dati veliki doprinos upravo tamo gdje socijalna pravda nije na zavidnom nivou“, kazala je Ksenija Milović, zamjenica predsjednice Savjeta za ravnopravnost polova SO Nikšić, odbornica u lokalnom parlamentu i inicijatorka ideje o osnivanju Ženskog odborničkog kluba.

Milović
Milovićfoto: Svetlana Mandić

U nikšićkom Parlamentu od 41 odbornika, 17 su žene koje su potpisale sporazum o osnivanju Ženskog kluba u Skupštini opštine Nikšić.

Milović je uvjerena da će Ženski odbornički klub dati novu dimeziju rada Skupštine opštine i ispraviti mnoge nepravde prema svim onim ženama čiji je „glas bio dovoljno jak, ali ostali nijesu imali dovoljno sluha da ih uključe u društvena i politička dešavanja“.

Predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković, kazao je da nakon formiranja Dječijeg parlamenta i odluke o formiranju Romskog omladinskog parlamenta, Ženski klub je „novi, snažan doprinos jačanju lokalne demokratije, što je jedan od ciljeva i na čijem ostvarenju moramo raditi svi, svakodnevno i posvećeno“.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

„Od danas, odbornice u Skupštini opštine Nikšić imaju novu mogućnost da svoje znanje, energiju i kreativnost stave u službu afirmacije rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja. Tako će neizostavno motivisati i druge da se, što direktnije i aktivnije, uključe u društveno-političke procese što će, nesumnjivo, biti na dobro i korist svih nas“, kazao je Vuković.

Uvjeren je da će odbornice, bez obzira na političke i ideološke razlike, „novim idejama, inicijativama, a naročito demonstracijom solidarnosti i humanosti, uspjeti da istinski oplemene naše društvo i našu političku scenu, i na djelu pokažu da je zajedničko djelovanje najkraća prečica do boljeg sjutra za sve nas“.

„Znam da imate lični i profesionalni integritet, volju i neophodnu političku snagu da sve zadatke koje postavite pred vama, iznesete na najbolji mogući način, a ja mogu da obećam da ćemo kao lokalna uprava biti otvoreni za sve ideje, predloge i inicijative, i da ćemo biti podrška u njihovoj realizaciji“, poručio je predsjednik SO Nikšić.

Osnivanju ženskih odborničkih klubova u Crnoj Gori „kumovala“ je Građanska alijansa kroz projekat „Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti“.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović, kazao je da Ženski odbornički klub u Skupštini opštine Nikšić predstavlja „ne samo još jedan korak ka ostvarivanju rodne ravnopravnosti u lokalnom parlamentu, već i dio šireg napora da se ujedine odbornice iz različitih partija oko zajedničkih tema koje su od velikog značaja za građanke i građane Nikšića“.

Prema njegovim riječima, značaj formiranja Ženskog odborničkog kluba u Nikšiću tek će se vidjeti u narednom periodu.

Radović
Radovićfoto: Svetlana Mandić

„Ovaj klub će biti pokretačka snaga za promjene i napredak u zajednici. Kroz zajednički rad, želimo postići ono što smo već vidjeli u mnogim razvijenim zemljama, poput Norveške, gdje žene imaju značajan uticaj u društvu i politici“, kazao je Radović.

Kako je istakao, formiranje Ženskog kluba dolazi u trenutnku narastujućeg porodičnog nasilja, diskriminacije žena, posebno onih ugroženih.

„Vjerujem da će vaš rad, pored formalne uloge, nositi i suštinske promjene koje su neophodne za naše tradicionalne sredine. Te pozitivne promjene neće se odnositi samo na žene, već i na djecu, stare, mlade, osobe sa invaliditetom...ali i na muškarce, jer ćemo živjeti u sređenijem društvu sa većim stepenom poštovanja ljudskih prava i principa vladavine prava. Ako pogledamo oko nas, vidimo da su upravo razvijene i bogate države one u kojima se uživaju i poštuju ljudska prava. Zbog toga usuđujem se reći, da su upravo one i bogate i srećne države, jer imaju razvijenu kulturu poštovanja ljudskih prava, posebno onih koji pripadaju ugroženim grupama“, naglasio je programski direktor Građanske alijanse.

ženski odbor
foto: Svetlana Mandić

Uvjeren je da formiranjem Ženskog odborničkog kluba, ne samo da šalju snažnu poruku o opredeljenju ka rodnoj ravnopravnosti, već stvaraju platformu za konkretna delovanja koja će donijeti pozitivne promjene u gradu.

Bonus video: