Predsjedništvo Demokrata potvrdilo da neće sa Zenkom; Bogdanović: Odnos prema listi DPS-a dio naše političke kičme

Kaže da vjeruju da će "sloga i dogovor onih koji su imali različite političke stavove", ipak na kraju pobijediti sve prepreke kako bi Crna Gora dobila evropsku, evroatlansku i građansku Vladu"

31164 pregleda 187 reakcija 88 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore potvrdilo je večeras odluku da ne prihvata da predsjednik Skupštine i vlada budu izabrani odlučujućim glasom s liste koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) i njen predsjednik.

Demokrate su juče i definitivno odbile opciju da šef parlamenta i izvršna vlast budu izabrani odlučujućim glasom lidera Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke, koji je prije nekoliko dana odlučio da ne bude u poslaničkom klubu Demokratske partije socijalista (DPS), na čijoj se izbornoj listi nalazio, već da napravi novi s Albanskim forumom.

Poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, kazao je večeras "Vijestima" da je na redovnoj sjednici Predsjedništva te stranke u proširenom sastavu još jednom "jednoglasno osnažena" odluka donijeta na sjednici tog tijela polovinom septembra.

Navodi da to nije samo politička odluka, već odluka koja odražava njihovu "duboku privrženost principima" na kojima su izgrađeni.

"Predsjedništvo je ocijenilo da su se Demokrate tokom ovog zahtjevnog, četveromjesečnog pregovaračkog perioda ponašale konstruktivno i s integritetom. Znamo da političke okolnosti donose izazove i da se moraju donositi teške odluke, ali naš kompas je uvijek bio, i uvijek će biti okrenut ka dobrobiti Crne Gore i njenih građana. Duboko vjerujemo u evropsku, evroatlantsku i građansku budućnost naše države, gdje će svaki građanin živjeti u prosperitetu, gdje će korupcija biti stvar prošlosti, gdje će naš put ka Evropi biti ubrzan, a naše međunarodne obaveze ispunjene", istakao je Bogdanović.

On kaže da su Demokrate prve prihvatile ponudu mandatara Milojka Spajića u vezi vlade i da su prvi politički subjekt koji je na konsultacijima kod šefa države Jakova Milatovića jasno i otvoreno podržao mandatara.

"Za razliku od uslova mnogih subjekata, čak i strateških razlika unutar istih, naš jedini princip i uslov vezan je za odnos prema izbornoj listi DPS-a. Ovaj princip je poznat svima od samog početka, dio je naše političke kičme i ukorijenjen je u našem subjektu godinama, a nije se mijenjao ni u jednom trenutku pregovaračkog procesa", dodao je Bogdanović.

Poslanik Demokrata poručuje da je njihova vizija jasna - da žele uspješno formiranje nove parlamentarne većine i 44. vlade na čelu sa Spajićem.

Kaže da vjeruju da će "sloga i dogovor onih koji su imali različite političke stavove", ipak na kraju pobijediti sve prepreke kako bi Crna Gora dobila evropsku, evroatlansku i građansku Vladu".

"Koja će nastaviti da unapređuje ekonomsko-socijalni položaj građana, koja će počistiti mafiju iz crnogorskih institucija, ubrazti evropski put, jačati evroatlantsko partnerstvo i časno ispunjavati sve međunarodne obaveze. Na tom putu, pozivamo sve evropski orjentisane lidere s integritetom da nađu zajednički jezik, jer samo zajedno možemo ostvariti svijetlu budućnost za Crnu Goru", zaključio je Bogdanović.

Bonus video: