Poništen konkurs: Fond za manjine iznova će dijeliti sredstva

UO Fonda raspisao novi konkurs, Šahmanović poziva sve koje ispunjavaju uslove da se prijave, "uz sugestiju komisiji za vrednovanje projekata da vodi računa o duhu i cilju Zakona o manjinskim pravima i slobodama"

35167 pregleda 40 reakcija 9 komentar(a)
Šahmanović, Foto: Bošnjačko vijeće
Šahmanović, Foto: Bošnjačko vijeće

Upravni odbor (UO) Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, poništio je u utorak konkurs za raspodjelu novca za projekte za ovu godinu zbog tehničkih i procesnih grešaka.

To je juče "Vijestima" kazao predsjednik UO Fonda i potpredsjednik Bošnjačkog vijeća Bejto Šahmanović, navodeći da su odluku donijeli uvažavajući mišljenje premijera Dritana Abazovića, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, te svih nacionalnih savjeta manjinskih naroda.

On je naveo da je UO Fonda prekjuče raspisao novi konkurs, koji će trajati od danas do 31. oktobra.

"Uslovi konkursa biće objavljeni na sajtu Fonda, kao i u dnevnim novinama Pobjeda i Vijesti. Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku da je cijeli proces raspisivanja konkursa transparentan, da pozovemo sve one koje ispunjavaju uslove da se prijave, uz sugestiju komisiji za vrednovanje projekata da vodi računa o duhu i cilju Zakona o manjinskim pravima i slobodama", poručio je.

Predstavnici nekih savjeta bili su nezadovoljni načinom na koji je novac za projekte distribuiran, i tražili su poništavanje konkursa na osnovu kog je donesena odluka. Fond je u julu bio opredijelio 1.410.000 eura za 187 projekata.

Iz četiri od šest savjeta i vijeća koji imaju predstavnike u UO Fonda, tvrdili su da su u procesu raspodjele novca privilegovani pojedinci - predstavnici nekih partija, aludirajući na Bošnjačku stranku (BS) i ljude bliske njoj.

Iz te četiri organizacije - Srpskog nacionalnog savjeta, Nacionalnog savjeta Albanaca, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Savjeta Muslimana, navode da su dobili oko 20 odsto ukupnih sredstava, i da je to kulminacija nepravde koja traje godinama. Zbog toga su tražili da se poništi konkurs i raspiše novi.

S predstavnicima četiri nezadovoljna savjeta početkom avgusta su razgovarali premijer Abazović i ministar ljudskih prava Fatmir Đeka.

Abazović je tada rekao da podržava njihove napore da se pravedno raspodijele sredstva, dodajući da treba raditi na izmjeni Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojim bi se definisao bolji model distribucije novca.

Kako su objasnili iz Fonda, raspodjela sredstava iz konkursa obavlja se na osnovu mjerila: očuvanje i razvoj nacionalnog, vjerskog, jezičkog i etničkog identiteta, doprinos koji projekat daje međukulturalnoj saradnji i smanjenju etničke distance, promocija duha tolerancije... Među dobitnicima sredstava ove godine, uglavnom su bile javnosti nepoznate organizacije i pojedinci, uz tek poneku poznatu NVO kao što su Građanska alijansa i Centar za građansko obrazovanje.

Bonus video: