Vujović: Opasne poruke, proces prikupljanja podataka se politizuje, Vlada može odložiti popis

“Član 2 Zakona o Popisu stanovništva kaže da period sprovođenja popisa i referentni momenat popisa utvrđuje Vlada. Odlaganje popisa košta”, rekla je Vujović

21501 pregleda 19 komentar(a)
Politički ambijent već dugo nepovoljan: Vujović, Foto: PR Centar
Politički ambijent već dugo nepovoljan: Vujović, Foto: PR Centar

Korišćenje terminologije koja se koristi u predizbornoj kampanji i poruke da je predstojeći popis prvi slobodni, veoma su opasne i pokazuju koliko se sa najviših adresa politizuje proces prikupljanja podataka, smatra izvršna direktorka Juventasa Ivana Vujović.

Ona je ocijenila da je politički ambijent već dugo nepovoljan za održavanje popisa, a da su podaci koji se prikupljaju neophodni.

Prema njenim riječima, postoji mogućnost da popis bude odložen, odlukom Vlade, tako što će se promijeniti referentni datum njegovog održavanja.

“Član 2 Zakona o Popisu stanovništva kaže da period sprovođenja popisa i referentni momenat popisa utvrđuje Vlada. Odlaganje popisa košta”, rekla je Vujović agenciji Mina, podsjećajući da se preporuka da popis ne treba da se održava tokom izbornog procesa odnosi na period do formiranja vlade.

Ukazuje da još nije poznat izgledan datum kad će nova vlada biti formirana, a da je početak popisa zakazan za 1. novembar.

“U slučaju odlaganja popisa treba da postoji politički konsenzus da se ne postavljaju pitanja o identitetu, odnosno da se izmijeni Zakon o popisu, i onda odlaganje koje šalje poruku da su nam važni ljudi, a ne nacionalni identiteti, vrlo ima smisla”.

Ona je ocijenila da se odluka da se prikupljaju podaci o nacionalnom identitetu, jeziku i vjeroispovijesti pokazala pogrešnom, ali da je imala podršku gotovo svih političkih subjekata.

Podsjetila je da je Ministarstvo finansija, na čijem je čelu u tom momentu bio mandatar Milojko Spajić, odbilo amandmane nevladinih organizacija i istraživačkih kuća na Nacrt zakona o popisu.

Vujović je rekla da Monstat nije glasno zagovarao poziciju da se ovi podaci ne prikupljaju, iako svjestan osjetljivosti procesa, do mjere da se ovi podaci nijesu prikupljali u testnom popisu.

“Realan je strah od dodatne polarizacije po nacionalnoj osnovi i korišćenje popisa za stvaranje dodatnih tenzija u društvu. Crna Gora je društvo u kom se svaki šesti srednjoškolac osjeća diskriminisano po nacionalnoj osnovi, a etničku distancu mjerimo i među djecom”.

Bonus video: