Ambasada Kine: Preduslov za mir u Tajvanskom moreuzu je pridržavanje principa jedne Kine

"Niko ne cijeni mir preko Tajvanskog moreuza više od Kineza. Kina je uvijek insistirala na težnji ka perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja preko moreuza sa najvećom iskrenošću i svojim najvećim naporima"

3292 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasada Kine u Crnoj Gori reagovala je na tekst "Legarda: Svaki konflikt vezan za Tajvan imao bi posljedice po Evropu", objavljen na portalu Vijesti u nedjelju.

Stavove u tekstu su iznijeli analitičarka Instituta za kineske studije (MERICS) Helena Legarda, viši istraživač iz oblasti odbrane Mark Cozad i analitičar iz Centra za evropske vrijednosti i bezbjednosnu politiku David Toma tokom panela na 2BS forumu u Budvi "Duga ruka Pekinga: dešifrovanje vojnog uspona Kine i njegovog talasnog efekta na evropsku bezbjednost".

Iz Ambasade Kine navode da da "pitanje Tajvana i pitanje kineske nacionalne odbrane i vojnog sistema pomenuto u ovom članku nije u skladu sa činjenicama".

"U vezi sa pitanjem Tajvana - Preduslov za mir u Tajvanskom moreuzu je pridržavanje principa jedne Kine, a jedini način da se održi mir preko Tajvanskog moreuza je suprotstavljanje separatističkim aktivnostima. Trenutna stvarna prijetnja miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza je to što vlasti tajvanske Demokratske progresivne partije odbijaju da priznaju 'Konsenzus iz 1992. godine' koji otjelotvoruje princip jedne Kine, tvrdoglavo promovišući separatističke aktivnosti 'nezavisnosti Tajvana' i pokušavajući da promijene status kvo da obje strane Tajvanskog moreuza pripadaju jednoj Kini. Pored toga, određene zemlje nastavljaju da zamagljuju i izdubljuju princip jedne Kine, u dosluhu sa snagama 'tajvanske nezavisnosti' u političkim, vojnim i ekonomskim aspektima, zbog čega snose neograničenu odgovornost za napetost u Tajvanskom moreuzu", navodi se u reagovanju.

Iz Ambasade Kine navode da "Tajvan jeste kineski Tajvan".

"Na obje strane Tajvanskog moreuza žive Kinezi. Niko ne cijeni mir preko Tajvanskog moreuza više od Kineza. Kina je uvijek insistirala na težnji ka perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja preko moreuza sa najvećom iskrenošću i svojim najvećim naporima. Nekoliko zemalja je u dosluhu sa snagama za 'nezavisnost Tajvana' u pokušaju da pomiješa ispravno i pogrešno i izazove međunarodnu pravdu. One na taj način ne prkose samo Kinezima kojih je više od 1,4 milijarde, već i ogromnoj većini zemalja u svijetu i svim miroljubivim ljudima širom svijeta".

U reagovanju Ambasade Kine se navodi i da "ogromna većina zemalja u svijetu, uključujući i Crnu Goru, oduvijek se pridržavala principa jedne Kine i podržavala Kinu u odlučnom očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

"Što se tiče nacionalne odbrane Kine i izgradnje kineske vojske, Kina je uvijek vodila odbrambenu politiku nacionalne odbrane, nepokolebljivo išla putem mirnog razvoja i razumno raspoređivala vojne izdatke na osnovu koordinacije potreba ekonomskog i društvenog razvoja i izgradnje nacionalne odbrane. Povećanje izdataka za odbranu Kine nije potrebno samo za suočavanje sa složenim bezbjednosnim izazovima i očuvanje legitimnih bezbjednosnih interesa zemlje, već i za ispunjavanje svojih odgovornosti kao velike zemlje i održavanje mira i stabilnosti u svijetu. Razvoj Kine predstavlja rast i napredak svjetskih mirovnih snaga i obezbijediće čvrstu snagu i pouzdanu garanciju za promovisanje trajnog mira i univerzalne bezbjednosti u svijetu", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: