Liberalna partija traži vanredne izbore u Kotoru

Predsjednik kotorskog odbora LP, Vido Drašković, kazao je da je izbor Vladimira Jokića za gradonačelnika nelegitiman, pa je samim tim nelegalna i nelegitimna i manjinska parlamentarna vlast u Kotoru
92 pregleda 17 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2017. 10:07h

Liberalna partija (LP) zatražila je danas hitno skraćenje mandata odbornicima Skupštine Opštine Kotor i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora zbog, kako su naveli, nelegitimnog i nelegalnog izbora Vladimira Jokića za predsjednika Opštine.

Predsjednik kotorskog odbora LP, Vido Drašković, kazao je da je samim tim nelegalna i nelegitimna i manjinska parlamentarna vlast u Kotoru, koju čine Demokrate, Demokratski front, Socijaldemokratska partija, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA.

„Iako je tužilaštvo pokrenulo proceduru u slučaju aktuelnog predsjednika Opštine, nema sumnje da je Jokić prekršio zakon, ali i Statut Opstine Kotor, u vrijeme kada je kao odbornik Demokrata izabran na ovu funkciju, a nije mogao biti kandidovan ni biran na odborničku funkciju, kao tadašnji strani državljanin“, naveo je Drašković.

Takođe, kako je kazao, LP osim ostavke Jokića „kao moralnog čina zbog svjesne obmane kotorskih birača, traži i pokretanje odgovornosti Opštinske i Državne izborne komisije, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova, jer su svi dali doprinos političkom skandalu u izbornom kotorskom procesu 2016. godine“.

Prema riječima Draškovića, Kotor se sada nalazi u političkoj nestabilnosti i „pravom ćorsokaku“.

„Zbog ovakvih okolnosti teško je očekivati održavanje sjednice Skupštine Opštine, koja je bila zakazana za jul, a nije održana. Svi razvojni projekti Opstine Kotor blokirani su, i zbog toga je održavanje vanrednih lokalnih izbora prioritet, u najboljem interesu građana“, naveo je on.

Liberali su, kako je kazao, od početka upozoravali da će najveće žrtve „ovih politikanskih, manipulantskih i kalkulantskih igara koje Kotor vode u nestabilnost i neizvjesnost, biti samo građani“.

„Kako i ne bi, kad je konstituisanje Skupštine Opštine ovog saziva počelo kršenjem zakona, koje se ogleda u verifikaciji mandata pojedinim odbornicima, stranim državljanima, a samim tim nastavljeno nezakonitim izborom kako predsjednice Skupštine, tako i predsjednika Opštine, koji su izabrani glasovima odbornika čiji su mandati verifikovani suprotno odredbama zakona“, naveo je Drašković.

On je rekao da će, zbog svega navedenog, LP u SO Kotor pokrenuti proceduru skraćenja mandata odbornicima.

„Osim od aktuelne opozicije, očekujemo i od pojedinih konstituenata vlasti, posebno onih koji sebe nazivaju procrnogorskim i proevropskim i koji se navodno zalažu za vladavinu prava, da ovakvu inicijativu podrže i na taj način deblokiraju razvoj Kotora, bisera Mediterana, i olakšaju život građanima“, zaključuje se u saopštenju Draškovića.

Bonus video: