Bečić odustao od Skupštine, Demokrate prihvatile dva potpredsjednička mjesta i četiri ministarstva u vladi

Demokratama bi, kako saznaju Vijesti, trebalo da pripadne i pozicija potpredsjednice Skupštine iz reda žena

98982 pregleda 175 reakcija 83 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 11.10.2023. 01:29h

Predsjednik Demokratske Crne Gore (Demokrate) Aleksa Bečić odlučio je večeras da odustane od pozicije šefa Skupštine, kako bi se izašlo iz "slijepe ulice" i kako bi bio nastavljen proces formiranja nove vlade.

Vijesti od više izvora iz Demokrata saznaju da je kasno večeras održana sjednica Predsjednistva te partije, na kojoj je jednoglasno prihvaćen Bečićev predlog da se stranka odrekne mjesta predsjednika parlamenta. Jednoglasno je prihvaćena i "konačna ponuda" mandatara i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića o učešću Demokrata u izvršnoj vlasti.

Dva izvora Vijesti iz Demokratama tvrde da bi toj stranci u budućoj vladi trebalo da pripadnu dva potpredsjednička mjesta i četiri ministarstva, dok jedan izvor kaže da će oni dobiti poziciju zamjenika premijera, jedno potpredsjedničko mjesto i četiri resora.

Demokrate bi, navode sagovornici, trebalo da dobiju pozicije potpredsjednika vlade, odnosno zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku i politički sistem, potpredsjednika za spoljne i evropske poslove, ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i medija, te turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Toj partiji bi, prema saznanjima Vijesti, trebalo da pripadne i pozicija potpredsjednice Skupštine iz reda žena.

Jedan od izvora Vijesti tvrdi da je plan da novu vladu formiraju PES, Demokrate, Socijalistička narodna partija (SNP) i albanske stranke, uz manjinsku podršku koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koja ne bi učestvovala u izvršnoj vlasti.

Tom savezu bi, prema informacijama Vijesti, trebalo da pripadne pozicija šefa parlamenta i mjesta "po dubini".

Spajić je mandat za sastav vlade dobio 10. avgusta, a rok da završi taj posao ističe mu 8. novembra.

Bonus video: