"Evropski tim za Nikšić" neće prisustvovati sjednici SO o rebalansu Budžeta

"Naš nedolazak na sjednicu znači i dodatno stavljanje u fokus svega onoga što se Nikšićanima i Nikšićankama radi iza leđa kroz nastojanje da te i takve štetne odluke prođu ispod radara, baš kao što je prošla i ona o povećanju cijena za komunalne usluge u gradu kojim se šire “opojni” mirisi smeća na svakom koraku", saopšteno je iz Kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić"

8394 pregleda 5 komentar(a)
Evropski tim za Nikšić, Foto: Evropski tim za Nikšić
Evropski tim za Nikšić, Foto: Evropski tim za Nikšić

Ne želeći da damo legitimitet odlukama koje nijesu u interesu građana Nikšića, odbornici Evropskog tima za Nikšić neće prisustvovati današnjem zasijedanju lokalnog parlamenta, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Na današnjoj sjednici će se raspravljati o rebalansu Budžeta za 2023. godinu, iako su nikšićki vlastodršci, ne tako davno, tvrdili da je Budžet toliko dobro postavljen da mu isti neće trebati", navodi se u saopštenjU DPS.

"Ti “začetnici transparentnosti u radu lokalne samouprave” i “čuvari gradske kase”, kako su kazali iz te pa Odlukom o izmjenama Odluke o budžetu:

1. Ponovo uvode sredstva za isplatu zimnice, iako su prethodno kategorički odbili naše amandmane koji su se odnosili na isplatu zimnice zaposlenima;

2. Umjesto štednje, rashode za materijal povećavaju za 209.400 eura, a rashode za energiju za 70.000 eura, iako je dobro poznato da poskupljenja električne enegrije u ovoj godini nije bilo, a da su čuvene led sijalice, koju po komadu plaćamo 882 eura, trebalo da smanjuju, a ne da povećavaju troškove po ovom osnovu;

3. Kako očigledno pred sam kraj godine, potrebe za šetnjom o trošku građana rastu, lokalna vlast na ime troškova za službena putovanja izdvaja dodatnih 28.000 eura, a pošto se do sada malo jelo i pilo, troškovi za hranu i piće uvećavaju se za 55.730 eura više od planiranih;

4. Kako u ove dvije i po godine, predstavnici lokalne samouprave nijesu stigli da zaposle sve partijske vojnike, ali i kumove, prijatelje, rođake, supružnike i djecu, te se izdaci za ugovore o djelu povećavaju za famoznih 350.000 eura, jer su samo u ovoj godini po tom osnovu zaposlena 62 lica;

5. I pored postojanja Agencije za projektovanje i planiranje i Sekretarijata za investicije i projekte, povećava se i iznos za konsultantske usluge za nadležnosti za 48.500 eura;

6. Dok svjedočimo nerealizaciji već započetih infrastrukturnih projekata, usljed neznanja i neumijeća, budžet za investicije se neznatno povećava, što opet ne daje nadu da će se navedeni projekti dovesti do kraja, a o novima gotovo da nema riječi", piše u saopštenju.

"Takođe, na Dnevnom redu su odluke o postavljanju solarnih panela na zgradama Nikšićkog pozorišta i Sportskog centra, iako su paneli uveliko postavljeni i priključeni, te isti nesmetano funkcionišu, bez i da je prethodno dobijena saglasnost Skupštine opštine kao nadležnog organa, čime je grubo prekršena procedura, pa se opravdano postavlja pitanje ko će snositi odgovornost za ovaj propust. Ono što posebno zabrinjava u vezi sa Sportskim centrom jeste nedoumica da li postoji odobrenje za postavljanje solarnih panela, kao i da li je rađena analiza nosivosti postojeće krovne konstrukcije na dodatno opterećenje", piše u saopštenju.

Iz DPS navode da ono što posebno zabrinjava u vezi sa Sportskim centrom jeste nedoumica da li postoji odobrenje za postavljanje solarnih panela, kao i da li je rađena analiza nosivosti postojeće krovne konstrukcije na dodatno opterećenje.

"Kao poklon građankama i građanima Nikšića sa današnjeg zasijedanja stiže i, navodi se, poskupljenje usluga iz Vodovoda i kanalizacije, čime se dodatno udara na inflacijom već pogođene kućne budžete. Naš nedolazak na sjednicu znači i dodatno stavljanje u fokus svega onoga što se Nikšićanima i Nikšićankama radi iza leđa kroz nastojanje da te i takve štetne odluke prođu ispod radara, baš kao što je prošla i ona o povećanju cijena za komunalne usluge u gradu kojim se šire "opojni" mirisi smeća na svakom koraku", zaključuje se u saopštenju DPS.

Bonus video: