Delegacija EU: Očekujemo da Crna Gora nastavi stoprocentnu usaglašenost sa našom spoljnom i bezbjednosnom politikom

Iz Delegacije navode da članstvo u EU ostaje težnja ogromne većine crnogorskih građana, i da je presudno da sve političke snage rade odgovorno na afirmisanju konsenzusa i napretka u tom pogledu, budući da je, kako kažu, dragocjeno vrijeme već izgubljeno

32407 pregleda 70 reakcija 36 komentar(a)
Delegacija EU u Crnoj Gori, Foto: Boris Pejović
Delegacija EU u Crnoj Gori, Foto: Boris Pejović

Crnoj Gori je potrebna proevropska, stabilna, funkcionalna i sposobna vlada koja će zadržati strateški put zemlje ka EU i sprovesti reforme iz EU agende kako bi napredovala ka pristupanju. Očekujemo da će Crna Gora nastaviti da bude stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, demonstrirajući posvećenost zemlje strateškom pravcu EU.

To su Vijestima večeras saopštili iz Delegacije EU u Podgorici, odgovarajući na pitanja kako gledaju na moguće formiranje manjinske vlade koju bi iz parlamenta, bez učešća u njoj, podržavala koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), te da li bi sarađivali s takvom vlašću.

Iz Delegacije navode da članstvo u EU ostaje težnja ogromne većine crnogorskih građana, i da je presudno da sve političke snage rade odgovorno na afirmisanju konsenzusa i napretka u tom pogledu, budući da je, kako kažu, dragocjeno vrijeme već izgubljeno.

"Evropska komisija želi da vidi uspostavljanje stabilne i reformske većine u Skupštini. Ta ista većina mora takođe biti sklona izgranji saveza sa opozicijom i postizanju konsenzusa o ključnim EU reformama", poručuju iz Delegacije.

Koalicija ZBCG trebalo bi, prema posljednjim informacijama, da iz Skupštine podrži kabinet Pokreta Evropa sad (PES), Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i dvije koalicije albanskih stranaka - Albanskog foruma i Albanske alijanse. Zauzvrat bi trebalo da dobije funkciju šefa parlamenta, koja će joj, između ostalog, omogućiti članstvo u Savjetu za odbranu i bezbjednost i time pristup podacima NATO-a. Ta koalicija se protivila članstvu države u tom vojnom savezu, i javno su se protivili sankcijama EU Rusiji, koje je uvela i Crna Gora.

Bonus video: