Vuković Kuč: Spajić pravi teži prestup nego Krivokapić, uvodi Crnu Goru u konflikt sa međunarodnom zajednicom

“Sjedinjene Američke Države su izrekle svoje veliko “ne” skandaloznom uključivanju ruskih igrača u najviše sfere crnogorske politike"

25707 pregleda 76 reakcija 75 komentar(a)
Vuković Kuč, Foto: Boris Pejović
Vuković Kuč, Foto: Boris Pejović

Mandatar Milojko Spajić, formiranjem vlasti sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), državu uvodi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ocijenila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč.

Ona je kazala da Spajić pravi teži prestup nego predsjednik 42. Vlade Zdravko Krivokapić, koji je makar formalno izostavio bivši Demokratski front iz učešća vlasti.

“On (Spajić) direktno Crnu Goru uvodi u konflikt sa međunarodnom zajednicom”, rekla je Vuković Kuč agenciji MINA.

Kako je navela, autoritet Spajića je doveden u pitanje nakon “političke kapitulacije i kolaboracije sa pojedincima koji su ga lično i politički mrcvarili i ponižavali”.

Vuković Kuč je dodala da je misterija kakvu Spajić organizaciju može voditi, budući da je, prema njenim riječima, bez integriteta i stava. “Tom vladom upravljaće svi drugi više nego on”, rekla je Vuković Kuč.

Ona je, govoreći o odgovoru međunarodne zajednice na mogući ulazak koalicije ZBCG u vlast, kazala da je odgovor već stigao i da je nedvosmislen.

“Sjedinjene Američke Države su izrekle svoje veliko “ne” skandaloznom uključivanju ruskih igrača u najviše sfere crnogorske politike”, rekla je Vuković Kuč i navela da u Crnoj Gori počinje antievropijada.

Vuković Kuč je kazala da je Spajić počeo da imitira predsjednika države Jakova Milatovića i usvaja njegov manir komuniciranja sa međunarodnim partnerima.

“Jer mu se iz ZBCG medija servira provincijalna priča o potrebi nezavisnog djelovanja u odnosu na evroatlantske partnere, ali vrlo zavisnog od novca i ideologije srpskih medija, koji su okupirali Crnu Goru”, navela je ona.

Kako je naglasila, prije koalicija ZBCG nije partner međunarodnoj zajednici, nego što je obnut slučaj.

Vuković Kuč je istakla da jedan Srbin i treba da bude na čelu države ili parlamenta, dok god joj je lojalan i građanski orijentisan.

“Ovdje je riječ o političkoj grupaciji koja je maligno djelovala i djeluje u odnosu na naš evroatlantski put, ne poštujući prije svega svoju državu i nemilosrdno gazeći njen Ustav. Njeni lideri će uvijek radije biti Vučićevi pioni nego kraljevi na crnogorskoj političkoj šahovskoj tabli”, ocijenila je Vuković Kuč.

Ona je kazala da, iako savez ZBCG ima značajno uporište u biračkom tijelu, ako je Crna Gora zapadna demokratija i članica NATO-a, onda u vladi i na najvišim državnim funkcijama ne može biti mjesta partijama lojanim predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Vuković Kuč je navela da koalicija ZBCG svoj izborni legitimitet crpi iz ideologije protivljenja NATO članstvu Crne Gore, afirmativnog odnosa prema Rusiji i njenima ratnim aktivnostima u Ukrajini, negiranju nezavisnosti Kosova, relativizaciji genocida u Srebrenici.

“To je činjenica koju nijedan sporazum koji će crnogorskoj i međunarodnoj javnosti predstaviti Spajić ne može prikriti i promijeniti. Bez ove ideologije, bez ovakvoga programa, ZBCG ne postoji”, rekla je ona.

Kako je kazala, uvođenje koalicije ZBCG u vlast, pod izgovorom da neće biti u izvršnoj, ali će dobiti čelno mjesto u zakonodavnoj vlasti, znači pravljenje anticrnogorske i antievropske vlade.

“Koju će, kako je izvjesno, činiti isključivo partije i pojedinci Srpske pravoslavne crkve, to jest partije i ličnosti koje su u Crnoj Gori sprovele klerikalnu kontrarevoluciju, litijsko “osvježenje” i temeljnougovorno pogubljenje crnogorske suverenosti”, navela je Vuković Kuč.

Ona je rekla da je neistina da u crnogorskoj vlasti nema predstavnika Srba, navodeći da je DF ili ZBCG na vlasti od avgusta 2020. godine.

Vuković Kuč je navela da koalicija ZBCG vodi najznačajnije privredne subjekte Crne Gore i ima predsjednike u najvećim opštinama, koji mijenjaju antifašističku i građansku suštinu Crne Gore.

“Primjeri Pljevalja i Nikšića ukazuju na totalno antizapadno djelovanje proruskih i prosrpskih struktura koje u njima vladaju”, kazala je Vuković Kuč.

Koalicija ZBCG i Demokratska Crna Gora, prema njenim riječima, čine te gradove “entocentričnim varošicama gdje se sveci SPC nameću kao slave grada ili dan opštine, bez obzira na ustavno uređenje Crne Gore kao građanske države”.

Vuković Kuč je ocijenila da njihovo sudjelovanje u vlasti na Crnu Goru utiče parališuće po evroatlantsku integraciju.

“Ulazak ZBCG u koalicionu, a ne manjinsku vlast sa PES-om i Demokratskom Crnom Gorom, onemogućiće evropske integracije Crne Gore”, rekla je Vuković Kuč i dodala da su ta tri subjekta pokazala da je njihovo djelovanje podređeno moskovskim i beogradskim, a ne crnogorskim interesima.

Prema riječima Vuković Kuč, njihova trogodišnja vladavina pokazala se tragičnom za evroatlantski put, jer su evropski i američki zvaničnici više puta ponovili da je Crna Gora umjesto liderke u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu postala rak-rana.

Ona je kazala da su crnogorski visoki zvaničnici usvojili “vučićevski” način komuniciranja sa međunarodnim prijateljima.

Vuković Kuč je poručila da će DPS biti najagilnija opozicija koju je crnogorska javnost do sada vidjela, jer je, kako je rekla, ugroženo sve evropsko i crnogorsko u državi.

Ona je istakla da će DPS djelovati opoziciono takvoj vlasti, ali odano i odgovorno prema državnim interesima Crne Gore, beskompromisno braneći Ustav.

“Oborili smo dvije vlade za dvije godine, oborićemo i svaku drugu koja bude radila protiv interesa Crne Gore i njene međunarodne pozicije, najstrože se držeći pravnog i ustavnoga poretka države čiju smo nezavisnost ostvarili i poziciju NATO članice obezbijedili”, poručila je Vuković Kuč.

Ona je navela da su vjerovali da promjena vlasti nije tragedija i da novi ljudi mogu omogućiti novi i brži put Crne Gore u Evropskoj uniji (EU). Kako je rekla, podržali su vladu premijera Dritana Abazovića, u nadi da će iskoristiti situaciju koja se ukazala državi, usljed ratnih dešavanja u Ukrajini, i ostati premijer koji je poveo Crnu Goru u EU.

“On je, kao svi političari bez potencijala, naizgled svojeglav, a u stvari, sa glavom u rukama predśednika Aleksandra Vučića, izvršio nedostojni zadatak veleizdaje Crne Gore, marginalizujući sebe neozbiljnošću i nedoraslošću funkciji koju mu je omogućio DPS i naši partneri iz partija manjinskih naroda”, kazala je Vuković Kuč.

Upitana da prokomentarišete to što, prema najavama, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa neće biti dio vlasti, Vuković Kuč je odgovorila da je očekivano da državotvorne partije ne budu dio vlasti čiju kičmu čini politička grupacija čiji lider Crnu Goru naziva “državolikom tvorevinom”.

Kako je dodala, to je politička grupacija čiji lider kaže da je predsjednik većinske Crne Gore Vladimir Putin i smatra da postoji “srpska” i “bošnjačka” istina o Srebrenici.

“U susret popisu, njihovi finansijeri iz Srbije i medijski tajkuni iz Crne Gore, velikane hrvatske kulture i umjetnosti promovišu kao nosioce srpskog identiteta, ne zazirući od laži, kao srpskog državnog interesa”, rekla je Vuković Kuč.

Ona je istakla da postoji jedna univerzalna istina o Srebrenici - da se u njoj dogodio najveći genocid u novijoj istoriji Evrope, izvršen nad bošnjačkim narodom, navodeći da taj genocid relativizuju i negiraju pretendenti na vlast u Crnoj Gori.

“Lideri ZBCG-a su prije mjesec jasno iskazali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a 2018. godine poslanički klub DF-a potpisao je Inicijativu za poništenje priznanja nezavisnosti Kosova”, navela je Vuković Kuč.

Ona je navela da su iz ZBCG pozdravili terorističke akcije srpskih predstavnika na Kosovu, spuštajući zastave na pola koplja i proglašavajući teroriste herojima.

“Zar mislite da oni koji pišu zvjezdicu pored riječi Kosovo imaju namjeru da uvedu Crnu Goru među zvjezdice EU”, zaključila je Vuković Kuč.

Bonus video: