Porfirije bi da „prekrsti” Crnogorce

U susret popisu u Crnoj Gori, patrijarh SPC pozvao građane da ispolje “svoj identitet kao vjernici SPC, govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda”. Patrijarh Porfirije se ne rukovodi riječima apostola, nego se svojim izjavama uključio u političku kampanju povećanja broja Srba u Crnoj Gori, ocijenio vjerski analitičar Vladimir Veljković

69001 pregleda 2113 reakcija 361 komentar(a)
Dični Srbi, srpski jezik i SPC: Porfirije, Foto: Savo Prelević
Dični Srbi, srpski jezik i SPC: Porfirije, Foto: Savo Prelević

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uključio se u političku kampanju pred predstojeći popis, s ciljem da se što više građana Crne Gore izjasne kao Srbi, što predstavlja direktno miješanje u društveno-politička dešavanja, kršenje ustavnog principa sekularnosti i podsticanje podjela među pravoslavnim življem.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, odgovarajući na pitanje da li je primjereno da vjerski lideri, političke partije, nacionalna vijeća, NVO i mediji vode kampanje za popis i govore građanima kako treba da se izjasne i da li ih time potcjenjuju.

Vjerski analitičar iz Srbije Vladimir Veljković kazao je za “Vijesti” da se patrijarh Porfirije svojim izjavama uključio u političku kampanju povećanja broja Srba u Crnoj Gori.

“Takvim se izjavama unosi nemir i podjela među pravoslavne vjernike, čime se razara i sama Crkva”, upozorio je on.

Da znak jednakosti ne stoji između vjerske pripadnosti - pravoslavac i nacionalne - Srbin pokazao je i popis iz 2011. godine, ukupno je bilo 72 odsto pravoslavaca, 45 odsto se izjasnilo da su po nacionalnosti Crnogorci, a 29 procenata da su Srbi. Neki Crnogorci pravoslavci su pripadnici Cnogorske pravoslavne crkve, ali mnogi idu u crkve i manastire SPC. Na popisu iz 2011. oko 43 odsto građana izjasnilo se da govori srpskim jezikom, a oko 37 procenata crnogorskim...

Neprimjerena kampanja uoči popisa kulminirala je prethodnog vikenda kada je patrijarh Porfirije, tokom dvodnevne posjete Podgorici, poručio građanima Crne Gore kako osjeća potrebu da ih podrži da u svakoj prilici odlučno ispolje “svoj identitet kao vjernici SPC, govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda”.

“To je pravo, odgovornost, obaveza i dužnost svakog od nas”, poručio je u subotu na dočeku koji mu je priređen ispred Hrama Hristovog vaskrsenja.

Sličnu poruku poslao je i juče sa liturgije koju je predvodio u tom hramu.

Veljković, međutim, ističe da bi Crkva trebalo da bude otvorena za sve vjerujuće ljude, ma kako da se oni nacionalno izjašnjavaju.

“Osnovni kriterijum je postavio još apostol Pavle kada je rekao da u Isusu Hristu ne postoje ni Grci ni Jevreji, i to bi trebalo da je i kriterijum Crkve. Ipak, patrijarh Porfirije se ne rukovodi riječima apostola, nego se svojim izjavama uključio u političku kampanju povećanja broja Srba u Crnoj Gori”, kazao je on.

Iz Porfirijevog kabineta juče nijesu odgovorili na pitanje zašto patrijarh poziva vjernike SPC, od kojih se mnogi do sada nijesu izjašnjavali kao Srbi, niti mnogi od njih govore srpski, da se tako izjasne na predstojećem popisu u Crnoj Gori, uključujući i predsjednika Crne Gore, koji je pretprošle sedmice javno saopštio da je “etnički Crnogorac”.

Ni iz Mitropolije crnogorsko-primorske nisu odgovorili da li je primjereno da vjerski lideri, između ostalih, sugerišu građanima kako treba da se izjasne na popisu.

Patrijarh i mitropolit osveštali kamen temeljac novog hrama i škole
Patrijarh i mitropolit osveštali kamen temeljac novog hrama i školefoto: Vlada Crne

Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja ocijenila je za “Vijesti” da posebnu zabrinutost predstavlja uključivanje vjerskih zajednica u popis, jer imaju najveći stepen uticaja zbog visokog povjerenja koje građani imaju u njih.

“Međutim, to istovremeno znači direktno uključivanje u društveno-politička dešavanja u Crnoj Gori i kršenje ustavnog principa sekularnosti”, naglasila je ona.

Ocijenila je da kada vjerski lideri, političke partije i nacionalna vijeća preduzimaju korake da javno usmjere građane kako da se izjasne na popisu, to ukazuje na narušavanje objektivnosti popisa, ugrožavanje vjerodostojnosti dobijenih podataka i potcjenjivanje građana.

“Prevashodno, aktivne kampanje od strane ovih entiteta mogu kompromitovati objektivnost i integritet rezultata popisa, i dovesti do netačne slike stvarne demografske strukture”.

Građanima je prethodnih dana, između ostalog, i sa bilborda širom države sugerisano kako da se nacionalno izjasne, kojim jezikom govore i kojoj religiji pripadaju.

Postavljani su bilbordi sa logom prosrpskog i proruskog portala IN4S, koji je pokrenuo kampanju “Ponosni na svoje srpsko”, a i iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori (BVCG) je potvrđeno da i oni na taj način animiraju svoje sunarodnike da se “slobodno izjasne” na popisu.

Sa obje strane aktivne su i brojne grupe na društvenim mrežama koje pozivaju svoju ciljnu grupu kako da se izjasni na popisu.

Ana Nenezić je upozorila da takve kampanje mogu i produbiti društvene podjele, stvarajući još veću polarizaciju među građanima na osnovu etničkih, vjerskih ili političkih identiteta.

“Osim toga, politizacijom popisa direktno se izaziva gubitak povjerenja u popisni proces i rezultate”, kazala je ona.

Nenezić
Nenezićfoto: Boris Pejović

Predstavnici većine političkih partija juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je primjereno da vjerski lideri, političke partije, nacionalna vijeća, NVO i mediji vode kampanje za popis i govore ljudima kako treba da se izjasne. Nijesu odgovorile partije okupljene oko bivšeg Demokratskog fronta - Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, ali ni Demokratska partija socijalista (DPS).

Iz Demokratske Crne Gore su odgovorili da je u duhu najviših državničkih principa i demokratskih vrijednosti, neophodno razumjeti popis kao čisto statistički postupak, bez ikakvih političkih i drugih intervencija.

“Građani naše zemlje, koji su svjedoci slobode i demokratije, treba da imaju neprikosnoveno pravo da se izjasne bez pritiska, kampanja ili sugestija sa bilo koje strane. Svaki pojedinac u našoj državi posjeduje duboku samosvijest i sposobnost da slobodno artikuliše svoje lične stavove, znajući da poslije 30 godina vladavine jedne partije i jednog čovjeka, živi u zemlji gdje se sloboda izraza ne nagrađuje niti kažnjava, već se iskreno poštuje”, saopštili su.

Član predsjedništva DPS-a i poslanik Andrija Nikolić je na mreži X napisao da je patrijarh Porfirije u Podgoricu doputovao “kao emisar” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u pretpopisnoj kampanji.

Ana Nenezić je naglasila da je da bi se očuvala svrha popisa kao objektivnog i nepristrasnog instrumenta, važno da se građani informišu o važnosti i svrsi popisa na način koji je slobodan od političkih, vjerskih ili etničkih pritisaka ili uticaja, jer moraju imati slobodu da se izjasne kako sami žele, bez pritiska ili sugestija, da bi se popis mogao smatrati uspješnim i da bi se dobili tačni podaci, što sada nije slučaj.

“Iako njegova primarna svrha nije da posluži kao poligon za političke, vjerske ili druge društvene kampanje, zbog ukupnih društveno-političkih odnosa, duboke etnonacionalne polarizacije i netransparentnosti procesa pripreme i realizacije popisa, postao je upravo to”, istakla je Nenezićeva.

Abazović: Popis nije izborni proces

Premijer Dritan Abazović ocijenio je da popis nije izborni proces i da stoga ne treba da bude dio bilo kakve političke borbe, prebrojavanja ili prepucavanja.

Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

“Crna Gora je zemlja koja se ponosi svojim vjekovnim različitostima i njihovim skladom, bogatstvom uticaja brojnih kultura i civilizacija. Zato je važno da društvo što manje politizujemo i činimo ga sve više slobodnim. Apelujem sve da u tom duhu, zajedničkim snagama širimo ljubav i međusobno poštovanje”, odgovorio je Abazović na pitanje “Vijesti” da li je primjereno da vjerski lideri, političke partije, nacionalna vijeća, NVO i mediji vode kampanje za popis i govore građanima kako treba da se izjasne i da li je to potcjenjivanje tih ljudi.

On je pozvao sve vjernike, agnostike, ateiste, građane svih nacionalnih ili etničkih pripadnosti da se na popisu izjasne slobodno, onako kako samo oni misle da treba.

Bonus video: