Monstat: Netačna tumačenja DPS-a, zakon je jasan

Uprava za statistiku poručila da su ispunili sve uslove za sprovođenje popisa od 1. do 15. novembra, a da sve ostale odluke nisu na toj instituciji

9910 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović u svim izjavama isključivo odgovorno saopštava činjenice, sa aspekta struke, zakonitog i profesionalnog rada, saopštila je ta institucija, reagujući na jučerašnju izjavu v.d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića.

Kazali su da je to slučaj i sa izjavom Pejovića povodom najava o bojkotu popisa, u kojoj je "jasno ukazao na zakonske obaveze" i kakve su posljedice u slučaju njihovog nepoštovanja, Monstat poručuje i da su netačna sva ostala jučerašnja tumačenja iz DPS-a.

"Radi javnosti još jednom saopštavamo, koliko god da bilo kome ne odgovaraju činjenice, jasan je član 26 Zakona o popisu - Prava i obaveze lica koja daju podatke, između ostalog, navodi: 'Lice koje je obuhvaćeno popisom dužno je da u njemu učestvuje, odnosno da odgovori na sva pitanja i da na svako pitanje da tačan i potpun odgovor u skladu sa metodologijom popisa'. Izuzetno, ako osoba ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim uobičajeno govori, upisuje se odgovor 'ne želi da se izjasni'", navode iz Monstata.

Kazali su da je Uprava za statistiku ispunila sve uslove za sprovođenje popisa od 1. do 15. novembra, a sve ostale odluke nisu na toj instituciji.

"Zbog toga, sa indignacijom odbacujemo sve netačne izjave i manipulacije ovim povodom, a isključivo zbog odgovornosti prema javnosti i sada saopštavamo činjenice", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: