DRI: Negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Narodnog pokreta

Revizijom pravilnosti je, između ostalog, utvrđeno da Narodni pokret ne obezbjeđuje vođenje računovodstvenih evidencija, ne vodi računovodstvenu evidenciju o prihodima, imovini i rashodima po porijeklu, kao i da nije uradila popis imovine i obaveza, uključujući popis depozita na žiro računu i potraživanja na 31. decembar 2022. godine

4715 pregleda 4 komentar(a)
Miodrag Daka Davidović, Foto: Svetlana Mandić
Miodrag Daka Davidović, Foto: Svetlana Mandić

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Narodnog pokreta Miodraga Dake Davidovića za 2022. godinu i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja tog političkog subjekta. Grupa birača Narodni pokret osnovana je 2021. godine.

Pokret je učestvovao na lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta 2021. godine osvojivši jedan mandat u lokalnom parlamentu.

U izvještaju DRI o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Narodnog pokreta navedeno je da su utvrđene neusklađenosti sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakonom o računovodstvu i Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica.

»Grupa birača nije svojim internim aktima uredila način vršenja unutrašnje kontrole finansijskog poslovanja, niti je propisala način ostvarivanja uvida člana subjekta u prihode i rashode subjekta. Takođe, Grupa birača nije donijela finansijski plan i program rada za 2022. godinu, koji je u obavezi donijeti do kraja tekuće godine za narednu godinu«, ocijenio je nadležni Kolegijum DRI kojeg su činili Nikola N. Kovačević i Branislav Radulović.

Revizijom pravilnosti je, između ostalog, utvrđeno da Narodni pokret ne obezbjeđuje vođenje računovodstvenih evidencija, ne vodi računovodstvenu evidenciju o prihodima, imovini i rashodima po porijeklu, kao i da nije uradila popis imovine i obaveza, uključujući popis depozita na žiro računu i potraživanja na 31. decembar 2022. godine.

»Kada je riječ o potraživanjima, Grupa birača u poslovnim knjigama ne obezbjeđuje evidenciju potraživanja i nije prezentirala dokumentaciju o usaglašavanju potraživanja sa Opštinom Nikšić po osnovu prihoda iz 2022. godine. U 2022. godini, Grupa birača je finansijsko poslovanje (redovan rad) obavljala preko žiro računa otvorenog kod poslovne banke na fizičko lice ovlašćeno za zastupanje Grupe birača iz razloga što ista, kao grupa birača nema pravni subjektivitet, te ne može otvoriti žiro račun kod poslovne banke u svojstvu pravnog lica«, piše u izvještaju DRI

U izjašnjenju na izvještaj DRI, osnivač Narodnog pokreta, Miodrag Davidović naveo je da taj pokret ne posjeduje nikakvu imovinu, zato nije uradio popis, i nema nikakvih poslovnih obaveza.

»Grupa birača vodi računovodstvene evidencije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. U poslovnoj 2022. godini vodili smo evidnecije o prihodima za redovan rad, primljenim od Opštine Nikšić, kao i rashodima koji se odnose na bankarske provizije, koje banka naplaćuje za vođenje žiro računa, a to su ujedno i jedine poslovne promjene koje smo imali 2022. godine«, naveo je Davidović.

On je dodao da je Pokret, u vezi sa ostalim navedenim nepravilnostima, spreman da ih što prije otkloni.

Uvidom u Godišnji finansijski izvještaj za 2022.godinu, DRI je utvrdila da je Narodni pokret u 2022. godini iskazala ukupne prihode od 11.760 eura i oni se odnose na prihode iz budžeta lokalne samouprave (11.759 eura, po osnovu osvojenog jednog odborničkog mandata) dok se jedan euro odnosi na prihode od kamata.

Narodni pokret je od Opštine Nikšić imao mjesečne uplate od po 988,87 eura za prvih 10 mjeseci i po 935,23 eura za posljednja dva mjeseca 2022. godine. »Grupa birača je u 2022. godini iskazala ukupne rashode u iznosu od devet eura i oni se odnose na troškove bankarskih provizija za mjesečno održavanje računa«, piše u izvještaju DRI.

Kako se dodaje, prema prezentiranim podacima u bilansu stanja, iskazana je vrijednost imovine (aktiva) i vrijednost izvora finansiranja sredstava (pasiva) u iznosu od po 19.958 eura.

Iz DRI ukazuju da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja nije definisao pravni status grupe birača, pa je DRI dala preporuku Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu Skupštine, odnosno Radnoj grupi nadležnoj za izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja da se izmjenama Zakona definiše način poslovanja grupe birača.

Narodni Pokret je dužan najkasnije do 16. novembra 2023. godine da dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a najkasnije do 16. aprila 2024. godine, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji.

Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Narodnog pokreta dostavlja se skupštinskim odborima za sveobuhvatnu izbornu reformu i za politički sistem, pravosuđe i upravu zbog izraženog negativnog mišljenja i nepravilnosti, kao i Skupštini, shodno potpisanom Sporazumu o saradnji.

Bonus video: