Albanski forum ulazi u Spajićevu vladu

"Kao najveći politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori, Albanski Forum na ovaj način želi da potvrdi programska opredjeljenja svih subjekata koji ga čine, da Albanci u Crnoj Gori budu istinski partner svim demokratskim, prozapadnim snagama u Crnoj Gori, na njenom evropskom i evroatlanskom putu"

26094 pregleda 72 reakcija 54 komentar(a)
Nik Đeljošaj, lider Albanskog foruma, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, lider Albanskog foruma, Foto: Boris Pejović

Albanski Forum je, na večerašnjoj sjednici, odlučio da podrži programska načela mandatara Milojka Spajića, za formiranje 44. Vlade Crne Gore, čime je i prihvatio učešće u njoj, saopšteno je iz te koalicije.

"Kao najveći politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori, Albanski Forum na ovaj način želi da potvrdi programska opredjeljenja svih subjekata koji ga čine, da Albanci u Crnoj Gori budu istinski partner svim demokratskim, prozapadnim snagama u Crnoj Gori, na njenom evropskom i evroatlanskom putu", navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da je donošenje ovakve odluke bilo olakšano, kako su naveli, demokratskim, prozapadnim duhom samih programskih načela mandatara Milojka Spajića, posebno onih koja govore o odlučnosti da se istraje na putu za ulazak u EU, uz spremnost na potpuno usklađivanje vanjske politike Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, kao i da Crna Gora bude kredibilni član NATO saveza i da nastavi prijateljsku saradnju sa svim susjednim državama, uključujući i Kosovo.

"Činimo to i zbog naše namjere da učešćem u Vladi doprinosimo unapređivanju statusa i položaja Albanaca u Crnoj Gori, na osnovama demokratskih standarda EU po pitanju prava nacionalnih manjina", dodaje se.

Poručili su da će u tom pravcu ponuditi konkretan dokument, koji će na principima afirmativne akcije omogućiti ravnopravno učešće Albanaca u društvenim kretanjima, s posebnim akcentom na njihovu proporcionalnu zastupljenost u državnim institucijama i javnim službama Crne Gore, kao i na decentralizaciji vlasti, što podrazumijeva više autonomije lokalnim samoupravama.

Kazali su da je radi postizanja navedenog, Albanski Forum spreman na saradnju i sa subjektima sa kojima je u dosadašnjim demokratskim procesima bilo razlika, ali ih je vrijeme ublažilo i učinilo da se shvati neophodnost zajdničkog djelovanja na učvršćivanju i daljem njegovanju suživota u demokratskoj, nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori.

"To potvrđuje i potpis svih subjekata koji daju podršku budućoj Vladi, na ponuđenom Sporazumu čija su programska opredjeljenja kompatibilna i sa programskim ciljevima Albanskog Foruma", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: