Monstat pisao Eurostatu zbog poruka iz EP: "Spremni smo za popis"

“Mi smo profesionalan i nezavisan organ i prilično smo u konfuziji u momentu kada i od strane EU parlamenta dolazi poruka koja je na neki način za Crnu Goru obavezujuća", rekla je pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković

8486 pregleda 28 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za statistiku (Monstat) traži od Statističke kancelarije evropskih zajednica (Eurostat) da im preciziraju svoj stav u vezi sa popisom stanovništva u Crnoj Gori.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković je rekla da su i Vladi ukazali na ono što su poruke sa međunarodnih adresa.

Remiković je, na konstataciju novinarke Radija Crne Gore da su od Eurostata i Evropskog parlamenta došle potpuno različite poruke, te da jedni popis podržavaju dok drugi savjetuju da ga treba odložiti do stabilizacije političke situacije u zemlji, Remiković kaže da su oni nezavisan organ i da će tako i ostati.

“Mi smo profesionalan i nezavisan organ i prilično smo u konfuziji u momentu kada i od strane EU parlamenta dolazi poruka koja je na neki način za Crnu Goru obavezujuća. Kontradiktorne su informacije koje dolaze od dva tijela, a znamo da je krovna institucija za statistička pitanja Eurostat. Mi smo se dva puta njima obraćali za monitoring i rekli su da neće biti toga i da smo spremni sami da sprovedemo popis. Zahtjev smo ponovili 3. oktobra i još više su nas podržali da smo spremni samim tim što su kolege učestvovale u pripremi regulative za popis”, navela je Remiković, kako prenosi Portal RTCG.

Kaže da su zbog oprečnih mišljenja tražili pojašnjenje šta se dešava, naročito od Eurostata, da provjere da li su promijenili mišljenje za ovih deset dana.

“Ali i Vladi ukazujemo na trenutnu poziciju koja se dešava ali i da statistika ne može da ima uticaj na to. Uredba Vlade je jasna da popis bude od 1. do 15. novembra, Monstat nema mogućnosti da krši zakon. Uredba za nas ima za nas obavezujući karakter i radimo pripreme. Za nas popis jeste od 1. do 15. novembra dok Vlada ne donese drugačiju odluku”, poručila je Remiković.

Kaže da su nadležnim institucijama ukazali da Monstat ne može da odlaže popis.

“Statistika Vladi daje podatke kako da upravlja u budućem periodu državom, kakve odluke da donosi”, navodi Remiković.

U upitniku će biti 38 pitanja. Remiković navodi da Zakon definiše ko će biti popisan i da su tu pravila jasna.

Na pitanje kako će da popišu ljude koji ne žive u Crnoj Gori, ona je navela da je dovoljno da jedan član domaćinstva bude u državi i da on može dati podatke za ostale.

“Ako ne bude nikoga, onda neće biti popisani”, kazala je ona.

Na pitanje zašto u upitniku postoji pitanje oko mjesta rođenja osobe, ali i stalnog boravka majke kada je ta osoba rođena, ona je kazala:

“Možda to zbunjujuće zvuči za građane, ali to su preporuke UN i one predviđaju da je mjesto rođenjenja administrativno mjesto gdje je osoba rođena, a mjesto gdje je majka živjela je ono gdje je ta osoba došla u svoj dom i gdje zapravo živi”, kazala je Remiković.

Građani će se izjašnjavati i koji im je maternji, a koji jezik kojim uobičajeno govore.

“To smo kao novo uveli jer maternji jezik je jezik kojim je lice progovorilo u najranijem djetinjstvu ali imamo i jezik kojim sad govori. Odgovori će vjerovatno biti u većini slučajeva isti”, kazala je Remiković.

Zaključila je da je pred popisivačima težak posao.

Bonus video: