Adžić: Dati preporuku novoj vladi da razmotri rezoluciju EP o popisu

Đeka primio inicijativu pet nacionalnih savjeta o odgađanju popisa koju je uputio Vladi

15213 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka primio je apel od strane dijela nacionalnih savjeta koji predstavljaju manjinske narode da bi trebalo da dođe do odgađanja potpisa stanovništva.

On je inicijativu uputio Vladi Crne Gore.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović ponovio je stav od ranije, da se popis dosta odgađao i da je Vlada davno ušla u proces organizovanja popisa stanovništva.

"Ne bih zauzimao nikakav zaključak. Postoji naznaka da će 26. oktobra biti izbor nove Vlade tako da će kolega Đeka ili neko drugi imati priliku da ovu inicijativu uputi njima. Mi imamo kapaciteta i spremnosti da ga sprovedemo. Ako neka druga vlada razmišlja drugačije to je potpuno legitimno. Čuli smo apele, poštujemo apele, niko od relevatnih međunarodnih adresa nije pozvao na bojkot. Ne možemo da kalkulišemo kakve će biti političke okolnosti za šest mjeseci", rekao je Abazović.

Poručio je i onima koji hoće da bojkotuju popis da su im vrata otvorena.

"Dođite, kontrolišite, radite sa tim ljudima, dajte legitimitet cijelom procesu i da stavimo tačku na popis", poručio je premijer.

Đeka je rekao da je njegova obaveza kao ministra bila da inicijativu proslijedi vladi.

"Član sam Nacionalnog savjeta Albanaca kao i durgi ministri po funkciji. Manjine čine oko 25 do 30 odsto populacije. Inicijativa je potpisana od strane pet nacionalnih savjeta - Bošnjačkog vijeća, Nacionalnog savjeta Albanaca,Hrvatskog nacionalno vijeća, Savjeta muslimana i Romskog savjeta u Crnoj Gori. Ne znamo hoće li i oni da bojkotuju, da preduzmu neke korake... Volio bih da sve ide u nekom dobrom duhu, bilo šta da odlučimo", rekao je Đeka.

Joković: Ne slažem se sa bilo kim ko sprovodi kampanju da se nekih naroda izjasni više

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković apelovao je na građane da popis protekne mirno i da se svi izjasne slobodno, a da je sve drugo upereno protiv interesa Crne Gore.

"Suprotstaviću se i ne slažem se sa bilo kim koji će sprovoditi neku kampanju da se nekih naroda i nacija izjasni više. To vrijeđa mene kao pripadnika nacionalne zajednice. Zamislite neko nekim bilbordom, pjesmom da odredi građaninu Crne Gore, pokuša da ga ubijedi da se izjasni da je druge nacije, vjere, jezika, pisma...", kazao je Joković.

Adžić: Dati preporuku novoj vladi da razmotri rezoluciju EP

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da je država spremna da sprovede popis, ali da budućoj vladi treba dati preporuku da razmotri Rezoluciju Evropskog parlamenta.

"Mislim da treba da damo preporuku budućoj vladi da razmotri rezoluciju Evropskog parlamenta i u skladu sa tim se opredijeli da li ima kapaciteta da sprovedu popis i da li je bolje za budući put Crne Gore ka EU da se to ipak odloži", rekao je Adžić.

Rekao je da niko od vjerskih ili partijskih lidera ne može nagovoriti nekog da se izjasne drugačije od onoga kako se osjećaju, niti da krše zakon.

"Mislim da je ovo sve jedna vrsta političke igre".

Dukaj: Dati novi datum popisa za mjesec, dva

Ministar javne uprave Maraš Dukaj smatra da popis treba pomjeriti i ispoštovati ljude koji nisu za bojkot.

"Da se da preporuka jedan datum, za mjesec, dva dana. Treba da se održi popis ove godine. Svjesni smo da je ovo bila najinkluzivnijih vlada i bila bi lijepa poruka da ova vlada ispoštuje poruku nacionalnih savjera", zaključio je Dukaj.

Miljanić: Moramo imati u vidu preporuke EU partnera

Ministar bez porteflja Zoran Miljanić rekao je da mi jesmo suverena država koja suvereno donosi odluke, ali kada planiramo da postanemo članica EU, morate saslušati i imati u vidu preporuke EU partnera.

"To je ona poruka iz EP i sada kad će biti nova vlada, to je drugo pitanje, ali ako hoćemo da uvedemo Crnu Goru u EU, moramo se odgovorno odnositi prema svim inicijativama koje dolaze iz EU", rekao je.

Rekao je da su kampanje u toku, što je legitimno, "ali ne možemo reći da se nešto ne događa, što je ispred naših očiju".

Bonus video: