Živković: Mandić i Knežević da pokažu svoju novu "evropsku" orijentaciju i odgode popis u skladu sa stavom EP

"S obzirom na to da Milan Knežević, poslanik i nosilac liste ZBCG, poziva DPS na kontrolu procesa, jer vjerujemo i sam uočava nepovjerenje mnogobrojnih političkih i društvenih organizacija, najsvrsishodnije bi bilo da on kao predstavnik nove većine zatraži odlaganje popisa od vlade, koja će zavisiti od podrške njegovog političkog subjekta"

20593 pregleda 114 reakcija 116 komentar(a)
Živković, Foto: DPS
Živković, Foto: DPS

Vršilac dužnosti (v.d.) predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković pozvao je predsjednika Nove srpske demokratije (NSD) Andriju Mandića i lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića da pokažu svoju novu "evropsku" orijentaciju i odgode popis u skladu sa stavom Evropskog parlamenta (EP).

"S obzirom na to da Milan Knežević, poslanik i nosilac liste ZBCG (Za budućnost Crne Gore), poziva DPS na kontrolu procesa, jer vjerujemo i sam uočava nepovjerenje mnogobrojnih političkih i društvenih organizacija, najsvrsishodnije bi bilo da on kao predstavnik nove većine zatraži odlaganje popisa od vlade, koja će zavisiti od podrške njegovog političkog subjekta. Tad bismo ovaj poziv za učešće u kontroli procesa razumjeli kao izraz dobre volje da se uspostavi povjerenje kroz dogovor. Pošto vlada zavisi od podrške koalicije ZBCG, a Milan Knežević je dio te većine, najbolji doprinos će dati pozivom vladi da popis odloži za par mjeseci dok se ne dogovore mehanizmi kontrole", istakao je Živković u saopštenju.

On je dodao da ne vjeruje da je "nosilac liste ZBCG i dugogodišnji poslanik neupućen, da je kontrolu sada nemoguće izvršiti jer su već izabrane popisne komisije kao i popisivači i instruktori, uglavnom aktivisti i funkcioneri njegovog političkog subjekta".

"Neće Milan Knežević zamjeriti ako kažemo da tim ljudima ne vjerujemo. Ukoliko se Knežević prisjeti pripreme popisa kada je on bio opozicija 2011. godine, za razliku od sadašnjeg postupanje Monstata i Vlade, tad je bilo sluha za zahtjeve opozicije. Ako ne vjeruje meni, neka pogleda arhivu, nađe i pročita šta je tim povodom izjavljivao njegov kolega a uskoro predsjednik Skupstine Crne Gore, Andrija Mandić. Vidjeće da su postojali svi mehanizmi kontrole i da je tadašnja opozicija bila veoma zadovoljna stepenom transparentnosti i inkluzivnosti cijelog procesa", rekao je Živković.

Po njegovim riječima "pošto je sada Mandić glavni činilac vlasti, bilo bi očekivano, da pozove na odlaganje popisa, s obzirom da opozicija nema mogućnost kontrole procesa, niti supervizija procesa može biti retroaktivno uspostavljena, pošto je cio postupak izbora komisija, instruktora, popisivača završen".

"Ipak, takva očekivanja su nerealna, pošto znamo sa kojim ciljem se popis sprovodi i kako je sve urađeno da bi se sprovelo njegovo lažiranje, u kojem učestvuju aktivisti stranaka Andrije Mandića i Milana Kneževića, kao i članovi ekstremističkih organizacija koji treba da nam zakucaju na vrata, ali sada preobučeni u popisivače. Uostalom kada Knezević kaže da ovaj proces nije politički performans, da ga potsjetimo da nijesu ni izbori u Šavniku i Andrijevici bili, a pretvorili su se u najgori cirkus. I to baš zahvaljujući aktivistima njegove i Mandićeve partije, sada vjerovatno prekomandovanim u članove komisija, instruktore i popisivače", zaključio je Živković.

Popis stanovništva trebalo bi da se održi od 1. do 15. novembra.

Bonus video: