DPS Šavnik: Nema uslova za održavanje popisa, to se vidi na primjeru lokalnih izbora

Smatraju da osnovni pravni i tehnički preduslovi o održavanju popisa u Crnoj Gori nijesu ispunjeni

3387 pregleda 13 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Šavnički odbor Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je da u ovoj varošici ne postoji ni minimum uslova da se popis održi, što se vidi i na primjeru lokalnih izbora koji su, kažu, sabotirani i obesmišljeni.

"Činjenica da ni godina od kako je počelo održavanje lokalnih izbora u Šavniku a koji se ni nakon devet pokušaja glasanja nijesu završili ukazuje na abnormalan društveno-politički ambijent kako u našoj opštini tako i u čitavoj Crnoj Gori", piše u saopštenju DPS-a Šavnik.

U ovoj partiji ocjenjuju da se crnogorska javnost u proteklom periodu nagledala scena pravnog i fizičkog nasilja, opstrukcija, destrukcija, sprječavanja održavanja glasanja, uništavanja dokumenata o glasanju i u konačnom potpune opstrukcije izbornog procesa.

"Što je gore od svega navedenog, ni poslije naših brojnih poziva i apela koje smo uputili Vladi koja više od godinu vrši vlast u tehničkom mandatu, mnoštva krivičnih prijava koje smo podnijeli protiv samih aktera, niko od nadležnih državnih organa nije se udostojio da potraži rješenje kako bi se izašlo iz ove situacije. Tako su nakaradnim sabotažama lokalni izborni u našoj varošici u potpunosti obesmišljeni, pa sama i pomisao da se u Šavniku treba održati predstojeći popis stanovništva ukazuje da je postpuno bespredmetno o tome govoriti", kazali su.

Smatraju da osnovni pravni i tehnički preduslovi o održavanju popisa u Crnoj Gori nijesu ispunjeni, te navode da, ako se sagleda ambijent u kom žive Šavničani, "jasno se može zaključiti samo jedno – ne postoji ni minimum uslova da se ovaj proces u Šavniku održi".

"Stoga još jednom pozivamo Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Monstat, kao nadležne državne organa da kompletan proces odlože do sticanja uslova za njegovo normalno i nesmetano održavanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: