Raičević: U Baru nedovoljan broj popisivača, nisu ispunjeni ni minimalni uslovi za popis

Predsjednik Opštine je naveo da su za teritoriju Bara potrebna 273 popisivača, dok je, nakon isteka posljednjeg roka za prijavu, samo sedmicu prije najavljenog početka popisa, konačan broj prijavljenih samo 165

7087 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Raičević, Foto: Boris Pejović
Raičević, Foto: Boris Pejović

Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar i popisne komisije u Baru, kazao je da je u Baru nedovoljan broj popisivača i da nisu ispunjeni ni minimalni uslovi za održavanje popisa stanovništva u predviđenom roku od 1. do 15. novembra.

"U Baru nisu ispunjeni ni minimalni uslovi za održavanje popisa stanovništva u predviđenom roku, a kao predsjednik popisne komisije dužan sam da upozorim javnost i nadležne institucije na takvo stanje u kojem je nemoguće održati popis. Pored brojnih drugih manjkavosti samog procesa, na koje od samog početka ukazujemo, u Baru nemamo dovoljan broj popisivača, jer se čak ni nakon trećeg otvorenog poziva čiji rok je bio produžen do petka 20.10, nije prijavilo dovoljno lica za ovaj posao", saopštio je Raičević, ujedno i član Glavnog odbora DPS-a, koji je objavio da danas kreće u zvaničnu kampanju bojkota popisa.

Raičević je naveo da su za teritoriju opštine Bar potrebna 273 popisivača, dok je, nakon isteka posljednjeg roka za prijavu, samo sedmicu prije najavljenog početka popisa, konačan broj prijavljenih samo 165.

"Dodatno, ukoliko uzmemo u obzir da je i ova brojka potrebnih popisivača određena na osnovu broja stanovnika Bara iz 2011. godine, a naše su procjene da Bar trenutno ima i preko 62.000 stanovnika, dolazimo u situaciju da nam je potrebno gotovo dva puta više popisivača od postojećeg broja, kako bi popis uopšte mogao biti efikasno sproveden u Baru", dodaje Raičević.

Ukazuje i da je u Baru stalno nastanjen veliki broj stranaca, dominantno iz Ukrajine, Turske i Rusije, a da među prijavljenim popisivačima "ne postoji dovoljan broj onih koji govore nekim od ova tri jezika, kako bi mogli efikasno i uredno popisati i strance stalno nastanjene u našem gradu".

"Ne ulazeći u elaboraciju brojnih manjkavosti ukupnog procesa, vjerujem, kao predsjednik popisne komisije, da je u Baru nemoguće sprovesti popis početkom novembra te da je neophodno da Vlada isti odloži za neki naredni period i ostavi dovoljno vremena za ozbiljnu i sistematsku pripremu ovog važnog procesa", zaključio je Raičević.

Bonus video: