Đurašković: Nema uslova za popis, razmisliću o obustavi procesa na Cetinju

Gradonačelnik Cetinja obavijestio nadležne o broju popisivača i instruktora i rekao da će ukoliko ne dođe do odlaganja razmisliti o narednim koracima

17241 pregleda 356 reakcija 72 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašaković kazao je da u ovom gradu nisu stečeni uslovi za održavanje popisa u predviđenom roku, te da će ukoliko do odlaganja popisa ne dođe kao predsjednik popisne komisije razmisliti o obustavi procesa na teritoriji Prijestonice.

Đurašković je na to upozorio javnost i nadležne institucije.

On je rekao da je nakon objavljivanja trećeg oglasa za angažovanje popisivača do isteka zadnjeg roka za prijavu koji je bio produžen do 20. oktobra, broj prijavljenih 42 od potrebnih 145, odnosno 10 od potrebnih 18 instruktora.

"Cijenim da nadležne institucije i građani razumiju koliko su ovaj proces i podaci značajni za naš grad i državu, te da bi nedostatak dovoljnog broja popisivača i instruktora ozbiljno uticao na svrsishodnost, preciznost i relevantnost popisivanja stanovništva, kao i da dosadašnji broj prijavljenih lica ovaj proces ne može sprovesti kvalitetno, u zakonom definisanom periodu", rekao je Đurašković.

On dodaje da pored, kako kaže, nepovoljnog aktuelnog društveno-političkog ambijenta, propuštenih rokova, kao i nedostataka ukupnog procesa na koje je ukazivao, nijesu ispunjeni ni osnovni pravni i tehnički preduslovi za uspješno organizovanje i sprovođenje popisa.

"Imajući u vidu sve navedeno, ukazujem na stanje u kojem je nemoguće održati popis koji će garantovati tačne i pouzdane rezultate i još jednom pozivam na odlaganje istog. Ukoliko do odlaganja ne dođe, kao predsjednik popisne komisije razmotriću predlaganje daljih koraka, uključujući i obustavu cijelog procesa na teritoriji Prijestonice", zaključio je.

Bonus video: