PES: Dodatni troškovi za popis zbog neozbiljnosti odlazeće Vlade

Iz PES-a su kazali da se Monstat, zbog najavljenog bojkota opozicije, suočava sa problemom nedostatka dovoljnog broja popisivača

17769 pregleda 59 reakcija 59 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da će država zbog odlaganja popisa stanovništva imati trošak zbog "veoma neozbiljnog odnosa" odlazeće Vlade i opstrukcija opozicije.

Predsjednik PES-a i mandatar za sastav vlade Milojko Spajić juče je najavio da će popis, zakazan za period od 1. do 15. novembra, biti odložen na mjesec.

"Država će imati trošak zbog odlaganja popisa, ali mnogo manji od potencijalnog odlaganja zbog neuspješne realizacije", rekli su iz te partije.

"Vijesti" su jutros objavile da će odlaganje popisa za mjesec povećati ukupne troškove tog procesa 20 odsto, što je oko 600.000 do 700.000 eura.

Iz PES-a su kazali da se Monstat, zbog najavljenog bojkota opozicije, suočava sa problemom nedostatka dovoljnog broja popisivača, što dovodi u pitanje uspješnost realizacije izuzetno važnog pitanja kao što je popis.

"Takođe, zahtjevi za kontrolu opozicije ne trebaju biti sporni, kako se nikome ne bi dao alibi da se rezultati i kvalitet popisa dovode u pitanje, te da se kroz planirane sabotaže obesmišljava relevantnost podataka. Abazovićeva Vlada prenebregava i činjenicu da u brojnim opštinama na čijem su čelu predsjednici popisnih komisija iz redova opozicije nema uslova za održavanje popisa, jer nema ni dovoljnog broja popisivača", navodi se u saopštenju.

Trošak odlaganja je, dodaju, i "višestruko manji" od iznosa koji Vlada troši za službena putovanja premijera Dritana Abazovića.

"Da je odlazećem premijeru stalo do ozbiljnosti i racionalizacije trošenja novca građana, ne bi novu Vladu zbog sopstvene nesposobnosti dovodio u poziciju odlaganja popisa, dok posljednje dane svog mandata troši za obilazak evropskih metropola i to na račun građana", zaključuje se u saopštenju.

Abazović je ranije danas, na sjednici Vlade, rekao da je legitimna odluka nove izvršne vlasti da se popis odloži na mjesec dana, ali i ocijenio da ne postoji nijedna prepreka da se taj proces održi u planiranom terminu.

Bonus video: