Živković: DPS ostaje pri stavu da nastavi sa bojkotom popisa dok se ne ispune zakonski i uslovi za monitoring

Na pitanje Televizije Vijesti da li je tačno da su u Ulcinju aktivisti DPS remetili rad popisivača i njihovih instruktora, Živković je rekao da je to apsolutna neistina, te da je on tu lično bio prisutan

42477 pregleda 266 reakcija 162 komentar(a)
Živković, Foto: Balša Rudović
Živković, Foto: Balša Rudović

Demokratska partija socijalista (DPS) ostaje pri stavu da nastavi sa bojkotom popisa stanovništva, sve dok se ne ispune zakonski uslovi i uslovi za monitoring, saopštio je danas na konferenciji za medije Danijel Živković, vršilac dužnosti predsjednika DPS.

On je na pitanje Vijesti da li DPS insistira na ispunjavanju svih 17 zahtjeva za održavanje popisa i da li postoji mogućnost da se napravi određeni kompromis sa Upravom za statistiku (Monstat), obzirom da su oni rekli da neki zahtjevi nemaju utemeljenje, poručio da je Monstat prije tri sedmice tvrdio da je spreman za održavanje popisa, a da se danas pojavila informacija da razmišljaju o odlaganju.

"Radi se o predstavnicima institucije koji očigledno ne znaju gdje se nalaze i sve njihove izjave su bile potpuno kontradiktorne", kazao je on.

Živković je poručio da DPS pozdravlja namjeru mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa, ali da ne namjeravaju da odustanu od bojkota popisa sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi i zakonski uslovi za održavanje popisa.

On je dodao da njegovu namjeru razumiju kao poziv na razgovor i dijalog o odgađanju popisa, odnosno sprovođenju i pripremi popisa u skladu sa zakonskim procedurama i onim što su precizno definisani uslovi za kontrolu tog procesa.

„Ovim se potvrđuje ispravnost argumentacije DPS-a i svih drugih relevantnih društvenih i političkih subjekata da država u ovom momentu nije bila spremna za sprovođenje popisa“, rekao je Živković.

Na pitanje Televizije Vijesti da li je tačno da su u Ulcinju aktivisti DPS remetili rad popisivača i njihovih instruktora, Živković je rekao da je to apsolutna neistina, te da je on tu lično bio prisutan.

Iako je bilo planirano da se popis održi od 1. do 15. novembra, buduća vlada, koja bi trebalo da formirana početkom naredne sedmice, najavila je juče da planira da ga odgodi za mjesec dana.

Živković je kazao da je pitanje da li se za mjesec dana mogu ispuniti svi uslovi za legitimno održavanje popisa.

Na pitanje Televizije Vijesti da navede primjer države EU u kojoj su političari bili prisutni prilikom obilaska domaćinstava u toku popisa, kao što je DPS tražio u 10. zahtjevu za održavanje popisa, Živković je kazao da je i 2003. i 2011. postojala participacija političkih subjekata u popisnim komisijama.

"I 2003. i 2011. je postojala participacija političkih subjekata u popisnim komisijama, imali ste priliku da vidite tu dokumentaciju", rekao je on.

Istakao je da DPS nije odustao od učešća međunarodne zajednice u popisu i dodao da su uputili dopis Evropskoj komisiji (EK) i EUROSTAT-u.

On je odgovarajajući na pitanje Vijesti da li je DPS u ovom momentu u kontaktu sa Monstatom, kazao da nisu trenutno u komunikaciji sa tom institucijom.

"Ne komuniciramo, jer smo jasno iznijeli naše zahtjeve na koje su oni precizno odgovorili, ali od podnošenja tih zahtjeva do njihovog odgovora, njihovo mišljenje se promijenilo nekoliko puta", rekao je Živković.

Bonus video: