Mugoša o najavi odgađanja popisa: Vlada da započne dijalog sa relevantnim društvenim činiocima...

“Kao rezultat dijaloga i konsenzusa, potrebno je definisati i adekvatan datum održavanja popisa do kojeg će biti realno moguće realizovati sve navedene uslove”

13344 pregleda 17 komentar(a)
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Potpredsjednik Socijaldemokrata i poslanik (SD) te partije u Skupštini, Boris Mugoša je prokomentarisao najavu odgađanja popisa i ukazao na redosljed koraka koji je potrebno uraditi u narednom periodu.

Prvo je, kako je kazao, potrebno donošenje formalne odluke o odgađanju popisa, budući da je u pravnom prometu i dalje na snazi Uredba koja definiše održavanje popisa u periodu od 1. do 15. novembra.

Nakon toga, navodi Mugoša, neophodno je da Vlada započne "ozbiljan, transparentan i sveobuhvatan dijalog sa svim relevantnim društvenim činiocima (parlamentarnim subjektima, NVO sektorom, akademskom zajednicom, nacionalnim savjetima, stručnim asocijacijama...), kako bi se došlo do uslova koji će omogućiti kredibilnost i legitimnost popisa, odnosno popis na osnovu koga bi dobili rezultate koji će produkovati kvalitetne inpute za kreiranje brojnim neophodnih državnih razvojnih politika."

“Kao rezultat dijaloga i konsenzusa, potrebno je definisati i adekvatan datum održavanja popisa do kojeg će biti realno moguće realizovati sve navedene uslove”, ističe Mugoša.

On je podsjetio da je prilikom definisanja datuma održavanja popisa potrebno uzeti u obzir međunarode preporuke oko određivanja perioda popisivanja, koje se odnose na period vremena kada većina ljudi boravi u svom uobičajenom mjestu boravka, kao i na izbjegavanje godišnjih doba u kojima je teško doći do naseljenih područja zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

“Do ispunjena uslova za održavanje kredibilnog popisa, nastavljaju se aktivnosti na bojkotu popisa”, zaključio je Mugoša.

Bonus video: